Masthead header

Budapeststubbe / Budapestbakelser

Jo, jag vet att det ”ska” vara mandarinklyftor i Budapestbakelser och stubbar. Men variation är kul, så den här gången fick det bli somriga jordgubbar istället. Köpta svenska och egenodlade gubbar fick samsas huller om buller inne i rullen. Mums!

Bottnar (2 stycken)
260 gram äggvita
380 gram socker
220 gram finhackade hasselnötter
60 gram marsanpulver (kok)
15 gram kakao

Fyllning
7 dl vispgrädde
2 msk vaniljsocker
jordgubbar, mandarinklyftor eller annan frukt

Garnering
Smält mörk choklad
vispgrädde
kakao
florsocker
frukt

Vispa upp äggvitan tills den blir vit och fluffig.
Häll ner sockret, lite i taget, medan du vispar. Vispa i 5 minuter till.
Tillsätt nötter, marsanpulver och kakao och rör om försiktigt tills allt är väl blandat.

Häll upp marängsmeten i spritspåse och rund tyll (storlek 16 mm). Spritsa långa rader på bakplåtspapperklädd plåt.
Smeten räcker till 2 plåtar.

Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter i 150 grader.
Ta ut ur ugnen och vänd marängbotten på ett bakplåtspapper så undersidan kommer uppåt. Dra bort bakplåtspappret från undersidan.

Vispa grädde och blanda ner vaniljsockret mot slutet.
Skär frukt eller bär i bitar.
Bred grädde på botten och lägg på frukten/bären. Ta lite mindre på kanterna.

Nu är det dags att rulla.
Tänk på att marängens ”ränder” ska vara vågräta mot dig och att den ska ligga kvar på bakplåtspappret.
Vik den första ”randen” mot dig, in över grädden, fortsätt att rulla och ta bakplåtspappret som hjälp.
(Hoppas du förstår min beskrivning).
När hela mängen är rullad lägger du skarven neråt och dekorerar med smält choklad som du spritsar över rullen med täta streck.
Pudra över kakao och florsocker.
Spritsa gräddblommor på rullen och dekorera med frukt/bär.

Njuut!
~ Annelie ~

Hanna - Bakfnatt - 4 juli, 2010 - 11:20

Så gott det ser ut! Dina bilder är väldigt fina =)

ulrica - 4 juli, 2010 - 20:31

Från en som älskar budepast-bakelser så måste jag bara säga att det ska enbart vara mandarinklyftor i :).. allt annat är fusk!

Ser underbart goda ut!!
KRAM

I MITT KÖK » Budapesttårta - 19 juli, 2010 - 15:57

[…] Budapestbottnar (jag dubblade receptet). Grädde 1,2 liter Jordgubbar 1 liter Kakao Florsocker Smält mörk choklad – Lindt 70% […]

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*

Dela på Facebook Dela på Twitter Skicka till en vän