När bästa Ulrica kom över på en kvällsfika på altanen i veckan gjorde jag en marängpaj med nektariner och jordgubbar.
Märks det att jag frossar i jordgubbar just nu? ;)
Den blev i sötaste laget tyckte jag så i receptet har jag dragit ner på sockermängden i kompotten. Har man endast jordgubbar eller rabarber kan man nog ta lite mer.
Pajdeg
2 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
100 g smör
Kompott
600 g jordgubbar & nektariner
½ dl socker
Maräng
3 äggvitor
1 dl socker
Blanda vetemjöl och vaniljsocker.
Dela smöret i mindre bitar och blanda ned i mjölblandningen. Arbeta ihop till en deg.
Låt gärna degen vila i kylskåp ett tag så att den blir lättare att jobba med.
Tryck ut degen i en pajform med löstagbara kanter och nagga.
Förgrädda pajskalet på 200 grader i 10-12 min.
Skölj, snoppa och dela jordgubbarna – skala och dela nektarinerna i bitar.
Lägg jordgubbar, nektariner och socker i en kastrull och låt sjuda på medelvärme tills frukten har mjuknat.
När pajskalet är färdiggräddat häller du i kompotten och brer ut den så den täcker hela pajskalet.
Vispa äggvitorna till ett vitt hårt skum.
Vänd ned sockret och vispa allt 4-5 minuter till.
Bred över marängen ovanpå frukten, gör gärna ett mönster med en dekorationskam eller liknande.
Grädda ytterligare 10-15 min så att marängen får en fin gyllene färg!
Servera gärna lite ljummen med vispad grädde!
Njuut!
~ Annelie ~
Info
Dekorationskam från Kakburken.
[…] Annelie bakade jordgubbs- och nektarinpaj med marängtäcke. […]