Masthead header

Mandel- och äppelkrans

Lyxig vetedeg med kardemumma 14-16 bullar alt. 2 kransar

Ingredienser
1 msk svarta kardemummakärnor
3 dl mjölk 3 %
50 g färsk jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ekologiskt ägg
1 1/5 l vetemjöl special

Fyllning
100 g mjukt smör
1 dl råsocker
2 msk malen kanel
200 g mandelmassa
2 röda ekologiska äpplen

Tillbehör
50 g mandelspån eller mandelflis
Ekologiskt ägg till pensling

Gör så här:

  1. Mal kardemummakärnor fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölken, strösocker, salt, tärnat smör och ägg.
  3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
  4. Jäs degen under bakduk i bunke till dubbel storlek, i cirka 40 minuter.
  5. Blanda smör, råsocker, kanel och riven mandelmassa till en krämig fyllning, vänd sist i rivet äpple.
  6. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord.
  7. Dela degen och kavla ut en halva i taget till en stor rektangulär platta 30 x 20 cm, cirka 0,5 cm tjock.
  8. Bred på fyllningen.
  9. Rulla ihop degen till en tajt rulle.
  10. Lägg rullen i en smörad kakform, 24 cm i diameter med löstagbar botten.
  11. Klipp sneda snitt i rullen (cirka ¾ djupa) med 1 cm mellanrum och vik upp snitten åt var annat håll.
  12. Jäs kransarna under en bakduk, i cirka 40-60 minuter.
  13. Sätt på ugnen, 175 grader (varmluft) / 200 grader (vanlig ugn)
  14. Pensla med uppvispat ägg och strö över mandelspån/flis.
  15. Grädda kransarna, cirka 20 minuter.

Ett recept från TV-serien Leila Bakar med Leila Lindholm.

Leilas tips!
Det bästa är att använda rumstempererat smör i vetedegen i stället för smält smör om man bakar i maskin. Fettet fördelas på ett annat sätt i bullarna och ger en smidigare deg och mjukare bullar. Om man blandar degen för hand är det lättare med smält smör men funkar även med mjukt smör i små tärningar.

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*

Dela på Facebook Dela på Twitter Skicka till en vän