Ingredienser till 16 bullar
1 msk svarta kardemummakärnor
3 dl mjölk 3 %
50 g färsk jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ekologiskt ägg
1 1/5 l vetemjöl special
Fyllning:
100 g mjukt smör
2 msk malen kanel
1 dl råsocker
3 dl frysta blåbär
2 msk florsocker
2 msk maizena
Tillbehör
Pappersformar till utbakningen
Ekologiskt ägg till pensling
50 g mandelspån eller mandelflis
Florsocker att pudra på bullarna vid servering
Gör så här
- Mal kardemummakärnor fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader.
- Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölken, strösocker, salt, tärnat smör och ägg.
- Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
- Jäs degen under bakduk i bunke till dubbel storlek, i cirka 40 minuter.
- Blanda smör, råsocker och kanel till en krämig fyllning.
- Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord.
- Dela degen och kavla ut en halva i taget till en stor rektangulär platta, cirka 0,5-1 cm tjock.
- Bred över smörkrämen.
- Blanda lätt tinade bär med florsocker och Maizena i en skål.
- Strö bären över degen och rulla ihop till en tajt rulle.
- Skiva rullen i 3-4 cm breda skivor.
- Lägg bitarna i pappersformar i en muffinsplåt eller på en bakplåt.
- Sätt ugnen på 200 grader, varmluft. (Ca 25 grader mer i vanlig ugn).
- Låt dem jäsa utan bakduk till dubbel storlek, cirka 40 minuter.
- Pensla knutarna med uppvispat ägg och strö över mandelspån/flis.
- Grädda bullarna gyllene, i cirka 10 minuter.
Ett recept från TV-serien Leila Bakar med Leila Lindholm.
Leila Lindholms Tips!
Det är bäst att baka bullarna i muffinsplåt i pappersformar. Det ger bullarna en fin form och hindrar dem från att flyta ut.