Masthead header

Blåbärsbullar

Ingredienser till 16 bullar
1 msk svarta kardemummakärnor
3 dl mjölk 3 %
50 g färsk jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ekologiskt ägg
1 1/5 l vetemjöl special

Fyllning:
100 g mjukt smör
2 msk malen kanel
1 dl råsocker
3 dl frysta blåbär
2 msk florsocker
2 msk maizena

Tillbehör
Pappersformar till utbakningen
Ekologiskt ägg till pensling
50 g mandelspån eller mandelflis

Florsocker att pudra på bullarna vid servering

Gör så här

  1. Mal kardemummakärnor fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölken, strösocker, salt, tärnat smör och ägg.
  3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
  4. Jäs degen under bakduk i bunke till dubbel storlek, i cirka 40 minuter. 
  5. Blanda smör, råsocker och kanel till en krämig fyllning.
  6. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord.
  7. Dela degen och kavla ut en halva i taget till en stor rektangulär platta, cirka 0,5-1 cm tjock.
  8. Bred över smörkrämen.
  9. Blanda lätt tinade bär med florsocker och Maizena i en skål.
  10. Strö bären över degen och rulla ihop till en tajt rulle.
  11. Skiva rullen i 3-4 cm breda skivor.
  12. Lägg bitarna i pappersformar i en muffinsplåt eller på en bakplåt.
  13. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft. (Ca 25 grader mer i vanlig ugn).
  14. Låt dem jäsa utan bakduk till dubbel storlek, cirka 40 minuter.
  15. Pensla knutarna med uppvispat ägg och strö över mandelspån/flis.
  16. Grädda bullarna gyllene, i cirka 10 minuter.

Ett recept från TV-serien Leila Bakar med Leila Lindholm.

Leila Lindholms Tips!
Det är bäst att baka bullarna i muffinsplåt i pappersformar. Det ger bullarna en fin form och hindrar dem från att flyta ut.

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*

Dela på Facebook Dela på Twitter Skicka till en vän