Masthead header

Brysselkex

Min favoritkaka bland alla ljusa kakor. Därför gör jag den sällan – för jag vet att jag inte kan låta bli att äta upp varenda smula om den finns. ;)

Jag brukar börja med att färga in sockret till rätt rosa färg. Jag vill att den ska vara riktigt starkt cerise, som på bilden. Jag blandar sockret med rosa färgpasta, men man kan även använda röd karamellfärg.

200 gram socker – rumsvarmt
2 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
4½ – 5 dl vetemjöl

Vispa smör, socker och vaniljsocker ljust och pösigt.
Tillsätt vetemjöl och fortsätt vispa, fast nu på lägsta hastighet, tills det blir en smulig deg.
Tryck ihop degen med händerna tills du fårr en stor ”boll”.
Dela degen i två delar och rulla dem till längder (ungefär lika tjocka som ett kvastskaft).

Rulla i det färgade sockret och lägg in i kylskåp i ca 2 timmar. (Enklare att skära sen).
Skär rullarna i skivor, ca ½cm tjocka, och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Det blir ca 50 kakor att mumsa i sig.

Grädda kakorna i ca 8-10 minuter i 175 grader tills de fått en aning färg.
Lägg kakorna att svalna på ett galler.
Om du hinner – innan de är slut – så förvara kakorna i en burk, men lägg inte ner dem förrän de är helt kalla.

Njuut!
~ Annelie ~

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*

Dela på Facebook Dela på Twitter Skicka till en vän