Masthead header

Underbart god chokladpaj

Den här fantastiskt goda pajen gjorde jag när mina föräldrar var på besök i veckan. Den var fantastiskt god, och ännu godare dagen efter. Så nästa gång, och det kommer bli många gånger, kommer jag baka den dagen före den ska ätas.

Lite pysslig, men låt inte det stoppa dig. :)

150-200 gram smör (beror på hur mkt mjölet suger åt sig)
ca 5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
en nypa salt
1 dl strösocker
1 ägg

Fyllning
2 dl strösocker
2 ägg
1/2 dl vetemjöl
5 dl mjölk
200 gram mörk choklad (jag använde Lindt 70%)
1 tsk vaniljsocker

Smörj en springform eller en pajform med löstagbar kant.
Lägg smör, mjöl, bakpulver, salt och socker i en matberedare med kniv. Kör degen tills den är smulig och tillsätt ägget.
Tryck ihop degen och tryck ut i formen och en bit upp på kanten.
Ställ formen i kyl i ca 1 timme eller tjugo minuter i frysen.

Vispa samman strösocker och ägg till en ljus och luftig smet. Rör sedan ner mjölet.
Häll mjölken i en tjockbottnad kastrull  och värm sakta till mjölken börjar koka.
Häll mjölken över äggsmeten och blanda noga.
Häll sedan tillbaks smeten i kastrullen och låt precis koka upp under omrörning.
Ta kastrullen från värmen och lägg i chokladbitarna i den tjocka smeten och rör tills chokladen smält helt.
Blanda ner vaniljsocker och häll smeten i formen.

Grädda kakan i 200 grader, långt ner i ugnen tills smeten stelnat – ca 45-50 minuter.

Låt kakan kallna helt innan den serveras med lättvispad grädde. Ett tips är att göra kakan dagen före du planerat att servera den.

Njuut!
– Annelie –

Originalreceptet har jag hittat i en gammal Allers, men som vanligt så har jag ändrat lite.

Erika - Bakglädje - 30 juli, 2010 - 00:08

Mums… den låter farligt god.

Linda - 30 juli, 2010 - 07:45

Vad gott det ser ut, aldrig gjort chokladpaj, det får det bli ändring på, denna ser kanongod ut :-)

Emmy - 31 juli, 2010 - 05:27

Ser ruggigt god ut!

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*

Dela på Facebook Dela på Twitter Skicka till en vän