Masthead header

Jordgubbstårta med lemon curd

Sommarlovstårta 

Ingredienser till en tårta
2 ekologiska ägg
2 dl strösocker
50 g smör
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk 3%
rivet skal av 1 citron

smör och ströbröd till formen

Fyllning och garnering:
2 l färska jordgubbar
4 msk strösocker
Lemon curd (RECEPT HÄR)
3 dl vispgrädde
1/2 dl aprikosmarmelad (valfritt)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader, varmluft. (Vanlig ugn öka ca 25 grader).
  2. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt med elvisp.
  3. Smält smöret och rör ner det i äggsmeten.
  4. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och vänd försiktigt ner det i smeten, rör sist i mjölken och rivet citronskal.
  5. Pensla en 20 cm diameters kakform med löstagbara kanter med smält smör och bröa den med ströbröd.
  6. Fyll smeten i formen och baka kakan 25-35 minuter, prova med en sticka.
  7. Gör Lemon Curd enligt receptet som du hittar HÄR.
  8. Ta ut kakan och låt den svalna på ett brödgaller och dela tårtbotten i tre lager.
  9. Skiva hälften av jordgubbarna och rårör dem med strösockret.
  10. Lägg jordgubbarna i understa lagret på tårtan.
  11. Lägg på en skiva sockerkaksbotten och bred över Lemon curd krämen.
  12. Lägg på översta skivan och täck med vispad grädde, skiva resterande jordgubbar och lägg dem på toppen.
  13. Smält marmeladen i en kastrull, sila av den och pensla sedan jordgubbarna.

Receptet och bilden från Leila Bakar.

Leilas tips!
Ställ in den nybakta tårtbotten i frysen om du har bråttom, då svalnar den snabbt! Ibland blandar jag sockerlag (2 delar strösocker/ 1 del vatten) med lite punsch eller någon annan god likör och penslar det på bottnarna för att de ska bli extra saftiga och få god likörsmak. Denna tårta är även underbar att göra med en hemlagad vaniljkräm som fyllning.

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*

Dela på Facebook Dela på Twitter Skicka till en vän