Masthead header

Passionsfrukts- och limetarteletter

Ingredienser till ca 20 stycken
125 g osaltat tärnat smör
4 msk florsocker
1 äggula
½ ts kardemumma
1 tsk finrivet limeskal
3 dl vetemjöl (180 g)
1 krm salt

Fyllning
8 passionsfrukter
2 lime (rivet skal av 1 lime + 3 msk pressad saft)
125 g osaltat smör
2 dl strösocker
3 ägg

Tillbehör
20 aluminiumformar
smör till formarna
lime i tunna skivor till garneringen

Gör så här

  1. Rör ihop smör, florsocker, äggula, kardemumma och limeskal i en bunke. Tillsätt mjölet och rör till en jämn deg. Eller kör snabbt ihop samtliga nämnda ingredienser i en matberedare.
  2. Smöra formarna. Tryck ut degen jämnt i 20 släta aluminiumformar eller mandelmusselformar. Ställ kallt i 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 12-15 minuter, tills de fått fin färg. Ta ut och låt kallna.
  4. Lossa kakorna ur formarna medan de fortfarande är varma. Knacka musselformskanten i bordet, vänligt men bestämt, om det behövs.
  5. Fyllning: Dela och gröp ur passionsfrukterna. Blanda passionsfrukt, limeskal, limesaft, smör och socker i en kastrull. Sjud över vattenbad tills smöret smält.
  6. Tillsätt äggen. Fortsätt vispa och växelvis röra med vispen längs botten av kastrullen tills fyllningen tjocknar. Det tar ca 10-15 minuter. Sila och ställ kallt.
  7. Fördela fyllningen i kakorna. Garnera med en kvarts tunn skiva lime på varje kaka.
  8. Ställ kallt i minst 1 timme innan serveringen.

Mördegsformen kan frysas utan fyllning. Lägg i krämen vid serveringen.

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*

Dela på Facebook Dela på Twitter Skicka till en vän