Masthead header

Pepparrotstårta med kallrökt lax och sparris

Tårtan kan förberedas dagen före och garneras strax före serveringen.

Ingredienser till 1 tårta, 10 bitar
250 g kavring, ca 8 skivor
75 g smör

Fyllning
3 gelatinblad
400 g färskost
300 g lätt crème fraiche
1 liten gul lök
1 msk vitvinsvinäger
½ dl finriven pepparrot
1 krm salt
½ krm finriven svartpeppar

Servering
10 skivor kallrökt lax
20 lättkokta gröna sparrisar
100 g löjrom
1 finhackad rödlök

Garnering
1 citron
smörgåskrasse
dillvippor

Gör så här

  1. Skär bort kanterna på kavringen. Smält smöret. Mixa bröd och smör i en matberedare (eller mosa ihop det med en gaffel).
  2. Tryck ut smulorna i en form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Låt botten stå i kylen ca 10 minuter.
  3. Lägg gelatinet i kallt vatten ca 5 minuter. Rör ihop färskost och crème fraiche.
  4. Skala och hacka den gula löken. Lägg löken i en skål och häll över vinäger. Rör ner pepparrot, lök och kryddor i färskoströran. Ta upp gelatinet och smält det med lite av färskoströran i en kastrull eller i mikron. Vispa ner gelatinet i resten av färskoströran.
  5. Häll smeten i formen, jämna till ytan och ställ formen i kylen ca 5-6 timmar.
  6. Skär upp tårtan i bitar och servera med laxskivor lindade runt två sparrisar. Klicka på löjrom och hackad rödlök på varje tårtbit och garnera med dillvippa, citronklyfta och smörgåskrasse.

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*

Dela på Facebook Dela på Twitter Skicka till en vän