Masthead header

Smörbullar

Solen skiner, alla måsten är avklarade och jag sitter ute på altanen med en bok och äter ljumna smörbullar och dricker mjölk till.
Visst är just mjölk och ljumna nybakade bullar världens absolut bästa mellanmål!? :)

18 rejäla smörbullar

50 gram jäst
2 dl mjölk
240 gram vetemjöl

200 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
3 ägg
ca 360 gram mjöl

Fyllning
175 gram smör
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker

Garnering
1 uppvispat ägg
mandelspån
pärlsocker

Gör först fyllningen genom att blanda alla ingredienser. Rulla 18 lika stora kulor av smeten och lägga in dem i frysen.

Värm mjölken till 37 grader och häll över den smulade jästen.
Tillsätt 240 gram vetemjöl och arbeta ihop till en jämn smet.
Ställ att jäsa under en bakduk i ca 30 minuter.

Arbeta sedan in smör, socker och ägg och till sist mjölet.
Arbeta ihop degen utan att den blir överarbetad.

Ta upp degen på mjölat bord och dela den i lika stora delar. Mina vägde ca 75 gram styck.
Lägg varje boll i en stor form för kanelbullar, mina kommer från Kalasform och heter Carmen Röd.
Ta fram smörkulorna och tryck ner en kula i varje bulle.
Jäs bullarna i ca 50 minuter under bakduk.

Sätt ugnen på 250 grader.
Tryck ner smörklicken lite till – jag använde en mjölad sked.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över mandelspån och strösocker.

Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter.

Njuut!

– Annelie –

De superfina formarna heter Carmen Röd och kommer från Kalasform.

Erika - Bakglädje - 7 september, 2010 - 15:52

Jag håller med. Bulle och ett glas mjölk är så gott.

Eva Berghov - 7 september, 2010 - 15:59

Synd att jag inte fick vara med o smaska på mellanmål! Ser underbart GOTT ut!

Linda - Cupcakefluffan - 7 september, 2010 - 20:32

Vad gott det ser ut, vilka fina formar du lagt bullarna i

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*

Dela på Facebook Dela på Twitter Skicka till en vän