Masthead header

Chokladtårta med kola och banan

Ingredienser till 1 tårta / 12-14 bitar
175 g smör
200 g mörk choklad
1 ½ banan
5 ägg
1 ½ dl socker
½ tsk bakpulver
3 msk maizenamjöl eller potatismjöl

Kolasås
1 dl vispgrädde
½ dl mörk sirap
2 msk farinsocker

Garnering
2 dl vispgrädde
1 ½ banan
50 g vit choklad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en rund bakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Mjöla med lite maizenamjöl eller potatismjöl.
  2. Smält smöret i en kastrull på svag värme tillsammans med chokladen bruten i mindre bitar. Ställ åt sidan att svalna.
  3. Skala och hacka bananen i små bitar.
  4. Dela äggen och vispa äggulorna och sockret poröst och ljust. Vispa därefter äggvitorna för sig med absolut rena redskap till ett fast vitt skum.
  5. Blanda samman bakpulvret med mjölet och sikta ner i de vispade äggulorna. Tillsätt därefter den ljumma chokladsåsen och de hackade bananerna och rör smeten varsamt slät. Vänd sist mycket försiktigt ner äggvitorna.
  6. Bred smeten jämnt i formen ocg grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Kakan bör inte vara färdiggräddad i mitten utan kännas kladdig då den tas ut ur ugnen. Låt kakan svalna i formen innan den lossas.
  7. Kolasås: Blanda alla ingredienserna i en kastrull. Koka blandningen i ca 5 minuter. Ställ den därefter att kallna.
  8. Garnering: Vispa grädden och klicka eller bred den över kakan. Strö över skivad banan och ringla över kolasåsen. Hyvla eller zesta till sist över den vita chokladen.

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*

Dela på Facebook Dela på Twitter Skicka till en vän