Lite riskabelt är det ju att ”slänga ihop” ingredienser utan recept när man har gäster, men den här gången gick det lysande. Det gäller att ha en plan B om det misslyckas. ;)
Men som tur var så gick det vägen och jag kunde servera en galet god cheesecake-variant med citronsmak dekorerad med hallon, blåbär, spån av vit choklad och små chokladstaket av mörk choklad som vi åt tillsammans med lättvispad grädde.
Botten
12 – 15 digestivekex (180 gram)
100 gram smör
Fyllning
4 ägg
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
250 gram philadelphiaost
150 gram creme fraiche
1 msk potatismjöl
skalet av 1/2 citron
Garnering
Bär, chokladspån, chokladstaket m.m.
Smält smöret och blanda med de söndermixade kexen.
Tryck ut kexröran i botten på en lätt smörad form med löstagbara kanter.
Ställ kallt tills ugnen är uppe på 200 grader – grädda botten i ca 8-10 minuter mitt i ugnen.
Vispa ägg och socker vitt och poröst.
Rör ost och creme fraichen mjukt och tillsätt vaniljsockret.
Rör ner ostblandningen i äggsmeten och tillsätt potatismjölet (det går även bra med marsanpulver) och citronskal.
Häll smeten i skalet och grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter, den ska vara dallrig i mitten när du tar ut den.
Ställ att svalna i ca 30 minuter eller mer innan du dekorerar.
Dekorera med bär, chokladspån, chokladstaket – allt efter tycke och smak.
Servera sval/kall med lättvispad grädde.
Njuut!
– Annelie –
De ser riktigt gott ut!
söta av cheesecake med syra av bär blir det perfekt smak hihi
Ja och det ser galet gott ut :-) , cheesecake är min absoluta favorit efterätt
Vad gott det ser ut!