Masthead header

Rabarber Clafouti – fransk äggkaka

 Rabarber Clafouti

Ingredienser till 6 portioner
1 liter (500 g) rabarber
2 msk smör
2 msk strösocker
1 1/2 tsk kanel

1/2 dl skalad sötmandel
1/2 dl vetemjöl
3/4 dl strösocker
1/2 vaniljstång
skal av 1 lime
2 1/2 dl vispgrädde
2 ekologiska ägg
2 ekologiska äggulor
50 g mandelspån

Smör och strösocker till formen
Mjuk vaniljglass till servering

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 180 grader, varmluft (ca 20-25 grader mer i vanlig ugn).
  2. Skär rabarbern i bitar och stek dem i smör, socker och kanel.
  3. Mixa mandeln till pulver.
  4. Blanda den med vetemjöl, strösocker, urskrapad vaniljstång och rivet limeskal. Tillsätt vispgrädde och blanda.
  5. Rör i hela ägg och äggulor, vispa slätt.
  6. Smöra och sockra portionsformar eller en tvåliters ugnsfast form och häll i smeten.
  7. Strö över rabarber och mandelspån.
  8. Grädda små kakor i 20-25 minuter och stor kaka i 35-40 minuter tills clafoutin är gyllene och har stannat till.

Ett recept från TV-serien Leila Bakar

Leilas tips!
Denna kaka kan serveras varm men jag tycker att den är godast rumstempererad med mjuk vaniljglass. Vill man variera smakerna går det utmärkt att göra den med olika färska bär också. Då behöver man inte steka dem först, det är bara att strö dem i smeten. Det är också gott att göra clafoutin med äpple, päron eller plommon. Då bör man steka på samma sätt som med rabarbern.

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*

Dela på Facebook Dela på Twitter Skicka till en vän