Masthead header

Kanelbullens dag

På Kanelbullens Dag bakade jag och barnen bullar med två olika fyllningar – en med och en utan kanel. Det finns nästan ingenting lika gott som en varm nybakad bulle tillsammans med ett glas kall mjölk.

75 g jäst för söta degar
5 dl mjölk
1,8 – 2 l vetemjöl
200 g smör – rumsvarmt
2 dl socker
2 ägg
1 tsk salt
1 msk kardemumma (jag valde mald kardemumma)

Kanelfyllning
100 g mandelmassa
100 g smör
1 ¼ dl socker
2 msk ströbröd
1 msk vatten
1 msk kanel

Vaniljfyllning
100 g mandelmassa
100 g smör
1 ¼ dl socker
2 msk ströbröd
1 msk vatten
3 tsk vaniljsocker

Pensling 1
1 ägg + 1 krm salt + ½ tsk vatten
pärlsocker

Pensling 2
1 dl vatten
2-3 msk vit sirap

Ta fram alla ingredienser en stund innan du börjar baka så att de är rumstempererade.
Smula jästen och häll över mjölken (som är fingervarm) och rör om så att jästen löser sig.
Tillsätt det mesta av vetemjölet, allt smör, socker, ägg, salt  och kardemumma.
Arbeta degen smidig i ca 5-7 minuter, tillsätt ev. ytterligare mjöl.
När degen är smidig och släpper från bunkens kanter är degen färdig.
Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek ca 30 minuter.

Gör fyllningen när degen jäser.
Riv mandelmassa och blanda med smör, socker, ströbröd, vatten och kanel/vaniljsocker.

Ta upp degen, knåda och dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en rektangel.
Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan till en lång rulle.
Skär i 2-3 cm bitar. Lägg glest på bakplåtspappersklädda plåtar.

Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek – ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 250 º.

Vispa samman ägg, salt och vatten. Pensla de jästa bullarna och strö över pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen 7 – 8 minuter.

När bullarna svalnat i några minuter så pensla med vatten och sirap för glans.

Njuut!
– Annelie –

Grundreceptet kommer från Hembakningsrådet, men är ändrat på flera punkter av mig.

Erika - Bakglädje - 5 oktober, 2010 - 16:12

Bullar är så gott. Det blev inga för mig igår, men jag får plocka fram någon ur frysen en annan dag istället.

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*

Dela på Facebook Dela på Twitter Skicka till en vän