Masthead header

Semla

Kärt barn har många namn, semla, fettisdagsbulle eller hetvägg. Jag äter min semla som hetvägg, alltså i djup tallrik med semlan flytandes i varm mjölk. *mums*

Ingredienser till 16 – 20 semlor beroende på storlek
Bullarna
75 g smör
2 ½ dl mjölk
25 g jäst för söta degar
1 ½ krm salt
½ dl socker
7 ½ dl vetemjöl
1 tsk malen kardemumma
1 – 2 ägg till pensling

Fyllning
300 g mandelmassa
1 dl mjölk
3 dl vispgrädde
florsocker

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull, häll i 2 ½ dl mjölk och värm till fingervarmt (37 grader),
  2. Smula jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet.
  3. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet (spar lite till utbakningen). Arbeta ihop en smidig och blank deg som släpper från kanterna. Låt degen jäsa under duk i ca 40 minuter.
  4. Ta upp degen på ett bakbord. Baka ut 1 bulle genom att rulla degen mot bakbordet i din kupade hand.
  5. Lägg bullarna på en bakplåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa i ytterligare ca 30 minuter, till i det närmaste dubbel storlek.
  6. Sätt ugnen på 225 grader.
  7. Pensla bullarna med ägget och grädda dem ca 10 minuter mitt i ugnen. Låt dem svalna på galler under duk.
  8. Skär av ett lock på varje bulle. Ta ur en del av inankråmet och lägg det i en skål. SMula eller riv ner mandelmassa, blanda och späd med 1 dl mjölk till en ganska lös smet.
  9. Fördela fyllningen i bullarna. Vispa grädden och lägg en rejäl klick i varje bulle. Lägg på locket och sikta lite florsocker över semlorna.

Receptet kommer från Tasteline.

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*

Dela på Facebook Dela på Twitter Skicka till en vän