Masthead header

Vit chokladmoussetårta med browniebotten

För några dagar sedan gjorde jag en vit chokladmoussetårta med browniebotten som jag ställde i frysen.
Idag, mitt under köksrenoveringen, slog suget till ;)
Fram med tårtan och de chokladdekorationerna jag hade ”på vänt” i kylen.

Den var helt galet god och inte alls knepig att göra. Chokladdekorationerna är gjorda med 70% tempererad choklad från Lindt på ett överföringsark från Chokladgallerian.

Browniebotten
90 gram smör
100 gram mörk choklad av bra kvalité
1 ägg
1 äggula
2 dl socker
1,5 dl mjöl
1/2 msk kakao
1/2 msk vaniljsocker

Vit chokladmousse
300 gram vit choklad
4 st äggulor
6 dl vispgrädde

Browniebotten
Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, ca 26 cm i diameter.
Smält smöret och och lägg i den grovt hackade chokladen och låt den smälta.
Vispa ägg och socker ljust och luftigt.
Blanda i smörchokladen och de torra ingredienserna.
Fördela smeten i formen och grädda i 175 grader mitt i ugnen i ca 20 minuter.
Låt kakan svalna helt i formen.

Vit chokladmousse
Smält chokladen i ett vattenbad eller i mikron.
Rör tills den är slät och häll sedan över chokladen i en bunke.
Vispa grädden medan chokladen svalnar något.
Vispa ner äggulor i chokladen – en i taget – och rör ner grädden i smeten.
Bred smeten över browniebotten och slå formen HÅRT i bänken några gånger tills du inte ser bubblor som kommer till ytan och går sönder. När bubblorna slutat komma så är smeten jämnt fördelad i formen.
Ställ i frysen några timmar eller till nästa dag.

Tina tårtan några timmar i kyl eller någon timme i rumstemperatur.
Dekorera och……

Njuut!
– Annelie –

Bakverk och Fikastunder.. - 23 oktober, 2010 - 18:19

Det ser ju superlyxigt och GOTT ut mmm..

Linda - Cupcakefluffan - 23 oktober, 2010 - 20:50

Vilken härlig tårta, ser så snyggt ut med chokladen på, har ännu inte vågat mig på att temperera chokladen, borde nog ta och lära mig det, verkar så jobbigt bara :-)

mmCakeDesign - 24 oktober, 2010 - 10:23

Vilken vackert och supersmaskit tårta

Hanna - Bakfnatt - 24 oktober, 2010 - 10:34

Vilken vacker tårta, tycker det är så fint med sådana chokladdekorationer! Tårtan ser väldigt god ut också =) Ha en fin söndag!

Erika - Bakglädje - 24 oktober, 2010 - 15:34

Den ser underbart god ut. Överföringsark skulle jag vilja testa, har sett det på flera ställen och blir så sugen på att skaffa det.

Agneta - 25 oktober, 2010 - 13:35

Den ser väldans god ut. Kramiz Mamma

Sana - 26 oktober, 2010 - 23:02

Så vackert din tårta och riktigt härligt fint bild!!

Cutecakes-Paulina - 28 oktober, 2010 - 09:58

Gud vad snyggt det blir med transfer sheets! Har aldrig testat, blir klart inspirerad av att göra det!

Cecilia - 28 oktober, 2010 - 17:37

Den här gillade jag, jättefin! Jag har överföringsark liggande hemma men har inte kommit mig för att använda dem än, men det behöver ju inte vara superavancerat för att bli läckert. Tack för inspirationen! :)

Ida - 29 oktober, 2010 - 21:12

Men vilken härlig tårta! Attans vad stiligt det var med chokladdekorationerna!

Yasemin - 16 april, 2011 - 23:27

Jag gjorde den här tårtan idag. Den blev god men botten blev jättehård. Blev din också det?

Helena - 29 december, 2011 - 16:27

Hej!
Står just nu och gör denna tårta och funderar på hur du har gjort för att chokladbotten inte syns utan bara den vita moussen runt om?

Annelie - 29 december, 2011 - 20:02

Hej.
Jag skar bort lite av kanten runt så botten blev lite mindre är formen innan jag hällde på moussen. Annars kan man använda en justerbar ring och bara göra ringen något större när man häller i moussen.
Hoppas din blev lika god som min :)

//Annelie

Elsa - 1 april, 2012 - 14:46

Mums Mums! :-)

Christina Hermansson - 9 augusti, 2012 - 09:04

Måste den stå i frysen eller stelnar den i kylskåpet också om man gör den dagen innan? Ser mumsig ut!!

Magnus - 29 december, 2012 - 16:59

Vill bara påpeka att detta inte är vit chokladmoussetårta utan kladdkaka med vit chokladglass. Mycket besviken. En mousse som smälter i kylskopet… kunde inte servera någon tårta på min sons treårskalas.

Annelie - 5 mars, 2013 - 18:49

Vad tråkigt att inte receptet fungerade för dig. Jag har gjort den här flera gånger och har aldrig haft problem med att den smälter som glass i kylen.

//Annelie

Erika - 2 juni, 2013 - 09:45

Hej!
Tänkte göra denna tårtan i present tills tisdag. Tänkte göra den på måndag och frysa in.
Sedan på tisdag ska den fraktas ca 30 min utan kyla… håller den sig då? Väl framme ska den in i kylen och ätas efter ca 3 timmar igen.
Ska jag ha kvar den i springformen i frysen då kanske och sedan ta ur den efter den tinat, eller går inte det?

Linda - 4 juli, 2013 - 20:51

Hur förvarar jag tårtan bäst i frysen?
Tänkte göra den till dop, kan det bli bra med passionsfrukt eller jordgubbar som dekor?

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*

Dela på Facebook Dela på Twitter Skicka till en vän