Masthead header

Kalljäst tomatbröd

Tomatbrödet just uttaget från ugnen
en till bild finns under receptet

Ingredienser till 1 stort formbröd
1/4 pkt jäst (ca 12 g)
3 dl filmjölk
2 dl vatten
1 ½ msk flingsalt
5 dl rågsiktsmjöl
6 dl vetemjöl special + ca ½ dl till utbakningen
5 – 7 soltorkade tomater eller annan fyllning efter smak

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke och rör ut den i filmjölk och vatten. Blanda ner salt och mjöl, lite i taget.
  2. Knåda degen på mjölat bakbord i minst 5 minuter eller låt en hushållsassistent göra jobbet.
  3. Kavla ut degen på mjölat bakbord så att det inte spricker vid gräddningen.
  4. Strimla tomaterna och sprid ut dem på dene kavlade degen. Tryck ner lite lätt i degen som du sen rullar ihop.
  5. Lägg limpan i en smord avlång form, ca 2½ liter. Täck med en bakduk och ställ in dene i kylen över natten.
  6. Sätt ugnen på 200 grader på morgonen. Pensla ovansidan av bröden med vatten och grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter.
  7. Stjälp upp brödet på ett galler och låt svalna innan du skär det.

Supergott fyllt tomatbröd

Receptet kommer från allt om Mat, men är då ett frukostbröd utan fyllning. Jag testade att fylla det med soltorkade tomater och det blev ett perfekt bröd både till frukost och till mat.

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*

Dela på Facebook Dela på Twitter Skicka till en vän