Masthead header

Choklad- och björnbärstrifle

En supermumsig dessert som föll alla i smaken – och det kanske inte är så konstigt med tanke på att det är underbart god kladdkaka varvad med hemgjord chokladtryffelmousse, lättvispad vaniljgrädde och saftiga björnbär!

Nu börjar det bli svårt att få bra foton på allt som görs I MITT KÖK med tanke på att det blir mörkt så tidigt, men jag hoppas ni ser hur den här underbara desserten ser ut ändå.

Desserten är inte bökig att göra, men tar tid och görs i flera steg.

Kladdkaka
100 gram smör
2 ägg
3 dl strösocker
90 gram vetemjöl (1,5 dl)
0,5 dl kakao
2 tsk vaniljsocker

Chokladtryffelmousse
200 gram mörk choklad
1,5 dl vispgrädde
1 msk honung
2 dl vispad vispgrädde

Servering
2 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
ca 4 dl bär – jag använde björnbär

Börja med kladdkakan.
Smält smöret och vispa ägg och socker ljust och poröst.
Blanda de torra ingredienserna och vispa ner dem tillsammans med smöret till en jämn smet.
Smöra en form som är ca 18×24 cm och häll i smeten.
Grädda i 175 grader, långt ner i ugnen, i ca 20 minuter.
Låt svalna.

Koka upp 1,5 dl vispgrädde tillsammans med 1 msk flytande honung i en kastrull.
Direkt när det börjar bubbla så tar du av kastrullen från plattan och lägger i grovt hackad choklad som får smälta i grädden.
Rör tills chokladtryffeln är jämn, slät och blank.

Häll över tryffeln i en bunke och täck med plastfolie. Låt stå i rumstemperatur i 2 timmar.
När den svalnat i 1,5 timme så vispar du 2 dl vispgrädde ganska löst och låter den stå framme i 30 minuter.
Om inte chokladtryffeln och den vispade grädden har ungefär samma temperatur så kan moussen skära sig.

Ta undan ca 0,5 dl chokladtryffel till dekoration innan du vänder ihop resterande tryffel och den vispade grädden till en jämn och slät mousse.

Vispa 2 dl vispgrädde tillsammans med 2 tsk vaniljsocker.

Bryt kladdkakan i bitar och lägg i botten på en serveringsskål.
Varva med bär, lättvispad grädde och chokladmousse.
Avsluta med ett lager chokladmousse och bär, ringla över den sparade chokladtryffeln.

Servera direkt eller låt desserten stå kallt tills det är dags att servera den.

Njuut!
– Annelie –

Originalreceptet har Mia Öhrn gjort och finns i hennes nya bok ”Fler Kladdkakor”, men som alltid har jag gjort lite ändringar för att receptet skulle passa både oss och mitt skafferi. ;) Desserten är hållbar i kylen i 2-3 dagar.

Agneta - 4 november, 2010 - 13:52

Den var supergod…/Mamma

Emma Fenty - 4 november, 2010 - 15:20

ÅÅÅH! vad gott det lät :D svår att göra?

Emma

Sana - 4 november, 2010 - 22:39

Wow..de ser riktigt smarrigt ut!!
choklad och bär är alltid gott tillsammans ;d

Erika - Bakglädje - 4 november, 2010 - 23:14

Det där såg riktigt smarrigt ut. Bra med en desert som håller sig i kylskåpet ett tag också och som man kan göra iordning i förväg.

Tara - 6 november, 2010 - 16:58

Oj, så gott det ser ut! Verkligen ett bra recept för en som gillar choklad!:D

Linda - Cupcakefluffan - 6 november, 2010 - 21:00

Så himla mumsigt det ser ut
Du har fått en award av mig
http://cupcakesfluffan.blogspot.com/2010/11/cherry-on-top-award.html

Ida - 6 november, 2010 - 21:49

Men åh vad härligt kladdigt det ser ut! Kan tänka mig att den var supergod! :)

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*

Dela på Facebook Dela på Twitter Skicka till en vän