Masthead header

Kolapaj med lingon

Ingredienser 1 paj, ca 12-15 bitar
100 g smör
1/2 dl strösocker
2 dl havregryn
1 1/2 dl vetemjöl

Fyllning:
1 1/2 dl vispgrädde
50 g smör
1 1/2 dl ljus sirap
200 g mörk choklad, ca 40% kakaohalt
1 1/2 dl lingon

Servera med:
vispgrädde

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, havregryn och mjöl. Rör ihop till en deg. Tryck ut i en pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter.
  3. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 8 – 10 min tills den har fått fin färg.
  4. Koka upp grädde, smör och sirap i en kastrull. Koka på svag värme ca 10 min. Ta kastrullen från värmen.
  5. Bryt chokladen i bitar och lägg ner i smeten. Ställ tillbaka på eftervärme. Rör tills chokladen smält och är riktigt slät och blank.
  6. Häll chokladsmeten i pajskalet och strö över lingonen.
  7. Ställ i kylen att stelna minst 5 timmar eller över natten.

Servera med lättvispad grädde.

Receptet kommer från Arlaköket 4 / 2004

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*

Dela på Facebook Dela på Twitter Skicka till en vän