Ingredienser 1 paj, ca 12-15 bitar
100 g smör
1/2 dl strösocker
2 dl havregryn
1 1/2 dl vetemjöl
Fyllning:
1 1/2 dl vispgrädde
50 g smör
1 1/2 dl ljus sirap
200 g mörk choklad, ca 40% kakaohalt
1 1/2 dl lingon
Servera med:
vispgrädde
Gör så här
- Sätt ugnen på 200°.
- Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, havregryn och mjöl. Rör ihop till en deg. Tryck ut i en pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter.
- Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 8 – 10 min tills den har fått fin färg.
- Koka upp grädde, smör och sirap i en kastrull. Koka på svag värme ca 10 min. Ta kastrullen från värmen.
- Bryt chokladen i bitar och lägg ner i smeten. Ställ tillbaka på eftervärme. Rör tills chokladen smält och är riktigt slät och blank.
- Häll chokladsmeten i pajskalet och strö över lingonen.
- Ställ i kylen att stelna minst 5 timmar eller över natten.
Servera med lättvispad grädde.
Receptet kommer från Arlaköket 4 / 2004