Masthead header

Hallonbullar med mandelspån

Återigen kommer sommarens smaker in I MITT KÖK redan nu under kallaste vintern. Den här gången är det hallon som har huvudrollen i de här galet kladdiga och smaskiga bullarna.

Det blev premiär för den söta penseln jag fick i julklapp av Fröken Fräken. Den passar perfekt i mitt ”nya” rosa kök! Tack igen!!

När jag gör recept jag aldrig gjort förut så brukar jag endast göra halv sats. Gissa om jag ångrar det nu – de blev sååå goda!

Hallonbullar
1 msk malen kardemumma (jag gillar inte att bita i kardemummakärnor)
3 dl mjölk
50 gram jäst (färsk för söta degar)
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
150 gram mjukt smör
1 ägg
ca 11 dl vetemjöl special

Fyllning
200 gram mjukt smör
1 dl råsocker
1 msk malen kanel
2 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl färska hallon (eller frysta som tinat på papper)
2 msk florsocker
2 msk maizena

Ägg till pensling, mandelspån och pärlsocker

Värm mjölk och kardemumma till ca 37 grader.
Häll mjölken över den smulade jästen i bunken.
Tillsätt, salt, socker, ägg och smör samt mjölet i omgångar medan degkroken jobbar.
Tillsätt den sista dl mjöl mycket långsamt tills degen är smidig och släpper från kanterna av degbunken.
Jäs degen i bunken i ca 1 timme.

Gör under tiden fyllningen genom att blanda ihop alla ingredienserna och blanda även hallonen med florsocker och maizena.

Dela degen i 2 delar och kavla ut en del i taget till en rektangel som är ca 1 cm tjock.
Bred ut hälften av smörkrämen över hela degen.
Strö över hälften av bären jämnt fördelade över degen.
Rulla ihop degen till en tät rulle och kubba upp den i ca 3-4 cm tjocka skivor.
Lägg skivorna i pappersformar och tryck till dem något i mitten så du slipper få en pyramidbulle. ;)
Gör likadant med den andra delen av degen.

Låt jäsa utan bakduk i ca 45 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och mandelspån.

Grädda bullarna i 200 grader långt ner i ugnen i 10-12 minuter.

Jag penslar även mina bullar med sockervatten när de vilat i ett par minuter så de blir glansiga och snygga. :)

Njuut!
– Annelie –

De somriga kurbitsmönstrade formarna har jag fått från Kalasform. De heter Ulrica och ser ut så här i närbild.

Grundreceptet kommer från Leilas ”Piece of Cake”, men som alltid har jag ändrat lite här och där.

Linda - Cupcakefluffan - 18 januari, 2011 - 21:37

Så mumsiga de ser ut

Hanna - Bakfnatt - 19 januari, 2011 - 19:56

Så goda de ser ut!!

Erika - Bakglädje - 21 januari, 2011 - 22:10

Det låter jättegott!
Trevlig helg.

Linda - 23 januari, 2011 - 13:51

De ser verkligen goda ut! Och vilka söta formar!

Sofie - 25 januari, 2011 - 19:48

Ser verkligen goda ut. Ska testa dom en dag!

Lisa - Sockerrus - 30 januari, 2011 - 18:59

Åh vad gott det ser ut! =) Älskar hallon.

Fint du fått här inne på bloggen =) Har varit inne och kikat men inte lämnat en kommentar så jag passar på nu!

Hoppas verkligen att du blir nöjd med Dekorfondanten. Jag blev verkligen såld på den och kommer att beställa hem mer. Föredrar fortfarande marsipan i smaken men denna var faktiskt god och smakar lite vanilj. Hoppas att du blir lika nöjd som jag!! =)

Ha en härlig kväll!
Kram, Lisa

Tack för maten,mamma!! - 13 februari, 2011 - 12:50

Åh,så fina bullar…..för min del så kommer jag med all säkerhet att testa dessa till 7-års-kalaset i slutet av februari…..

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*

Dela på Facebook Dela på Twitter Skicka till en vän