Masthead header

Kalljästa frukostfrallor

Ingredienser till ca 15 stycken
25 g jäst
2 dl kall mjölk
2 dl kallt vatten
2 tsk salt
1 ½ tsk socker
2 ägg
75 g rumsvarmt smör
ca 11 dl vetemjöl

Pensling
1 ägg
vallmofrön

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en degbunke. Häll över mjölken och vattnet och rör om tills jästen är upplöst.
  2. Tillsätt salt, socker och äggen. Klicka ner det rumsvarma smöret. Tillsätt till sist vetemjöl och arbeta samman till en blank och smidig deg.
  3. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och forma till en längd som skärs upp i ca 15 mindre bitar. Forma till släta bullar.
  4. Lägg bullarna i en bakpapersklädd liten långpanna som mäter ca 25×40 cm.
  5. Sätt in långpannan i en stor plastpåse som fylls med luft så att inte plasten kommer åt bullarna och fastnar, eller täck bullarna med en fuktig bakduk. Ställ kylskåpskallt att jäsa under natten.
  6. Nästa morgon: Sätt ugnen på 250 grader. Ta fram bullarna och ta bort påsen eller bakduken. Låt dem bli tempererade medan ugne stiger i grader.
  7. Pensla de färdigjästa bullarna med lättuppvispat ägg och strö över vallmofrö.
  8. Grädda dem i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter.

Serveras ljumma med t.ex. marmelad och ost.

Receptet kommer ifrån tidningen Allers 25/2007

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*

Dela på Facebook Dela på Twitter Skicka till en vän