Masthead header

Vaniljhjärtan

När min äldsta dotter fyllde år så gjorde jag bl.a. vaniljhjärtan med hemgjord vaniljkräm. Det var lite trixigt, en smula omständigt och tog ganska lång tid – speciellt som det var första gången jag gjorde vaniljhjärtan hemma och inte hade så många formar. Men…. sååå väl värt det för det är ju så gott. Nästa gång ska jag fylla dem med hallonmousse istället – eller varför inte både vaniljkräm och hallonmousse. Mums!

Jag gjorde som jag brukar, dvs. tar fram alla ingredienser och kollar så jag har allt hemma.

Vaniljkräm
2.5 dl mjölk, 3%
0.5 st vaniljstång
0.75 dl strösocker
4 st äggulor
0.75 dl maizena
25 g mjukt smör

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur alla frön. Lägg skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp.

Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken under vispning.

Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning.
Så fort blandningen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål.

Tillsätt smöret och låt det smälta i krämen.
Kyl krämen snabbt i isbad, ute i snön eller i kyl. Rör då och då så att det inte bildas skinn.

Göm skålen med vaniljkräm lååångt in i kylen så ingen äter upp den ;) och täck den ordentlig med plastfilm så den inte tar smak av de andra sakerna du har i kylen.

Hjärtan
200 gram smör
1 dl socker
1 dl potatismjöl
4 dl vetemjöl

Nyp ihop alla ingredienserna till en smidig deg. Låt den ligga sval i ca 30 minuter.
Kavla ut degen – jag använder en plastkavel och kavlar ut den ”lagom” tjock ;)
Fodra de lätt smorda formarna med den utkavlade degen – glöm inte att det ska räcka till lock också.
Fyll formarna med vaniljkräm och täck med deglock.
Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 10-15 minuter.

Vänd ur  hjärtana när de fortfarande är varma.

När de kallnat helt så kan du pudra dem med florsocker.

Njuut!

– Annelie –

Grundreceptet på vaniljkrämen kommer från Leila.se.
Grundreceptet på hjärtana kommer från ”Sju sorters kakor”.

Linda - Cupcakefluffan - 1 mars, 2011 - 21:06

Vaniljhjärtan är så gott och kombinationen med hallon och vaniljkräm måste bli tokgott, eller varför inte lemoncurd i :-)

Carola - 1 mars, 2011 - 22:05

Tack Annelie för din kommentar på Williams doptårta. Vingarna har jag gjort med hjälp av en silikon form från First imperssions. Finns inte i Sverige utan man får beställa från USA el England,

Ida - kreativity.blogg.se - 2 mars, 2011 - 10:20

Åh vad fina dom blev! Jag bakade också vaniljhjärtan häromdagen, men jag hade tyvärr inga såna fina formar som du har… så jag tog faktiskt muffinsformar istället, blev som minivaniljpajer. Jättegott! Jag ska också fylla mina lite annorlunda nästa gång; vaniljkräm och blåbär!

Sandra - 3 mars, 2011 - 11:35

Jag gjorde med hallonfyllning sist jag gjorde! Det blev toppen! Mums!

Li - 3 mars, 2011 - 16:17

Det är alltid roligt med nya varianter på klassiker, chokladhjärtan med hallonmousse kanske vore något?=)
Ska införskaffa liknande formar som du har, det är så tacksamt!

Tänkte bara tipsa om att du nu har chansen att bli dagensblogg:)
Klicka här för att anmäla dig:
http://domkallarmighannes.blogspot.com/2011/03/dagens-blogg_05.html

Linda - 7 mars, 2011 - 11:23

MMM, vaniljhjärtan som e så goda! Kul att se att fatet och koppen har kommit tillanvändning! =)
KRAM

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*

Dela på Facebook Dela på Twitter Skicka till en vän