Masthead header

Enköpingslimpa

En av de godaste bröd jag vet är Enköpingslimpan. Den tar lite tid från start till slut, men den är ändå väldigt enkel att göra eftersom det mesta är jäs- och ugnstid.

2 limpor

25 g jäst
5 dl ljummet vatten
150 g rågsurdeg
450 g dinkelsikt (Saltå Kvarn)
200 g fint rågmjöl (Saltå Kvarn)
200 g solrosfrön
125 g torkade tranbär
50 g linfrö
1/2 dl sirap
20 g salt

solrosfrö att strö över limporna

Lös upp jästen i vattnet och blanda ner resten av ingredienserna.
Kör degen i maskin i ca 10 minuter till en lös deg.
Låt jäsa under duk i 60 minuter.
Väg upp (ca 900 g) i två smorda avlånga formar och strö över solrosfrön.
Jäs upp till kanten på formarna (40-60 minuter).

Värm ugnen till 250 grader, ställ in bröden nederst i ugnen och sänk genast temperaturen till 200 grader.
Grädda i ca 50 minuter (tills bröden har en innertemperatur på 98-100 grader).

Klart godast dagen efter…. och i flera dagar efter det.

Njuut!

– Annelie –

 

Erika - Bakglädje - 16 april, 2011 - 17:34

Åh, det receptet spar jag. Tranbär är jättegott tycker jag.

Linda - Cupcakefluffan - 16 april, 2011 - 19:49

Detta bröd måste jag testa

Cilian - 26 april, 2011 - 17:53

Läste tidningen Baka för någon vecka sedan och såg då receptet på Enköpingslimpa- tyckte det lät väldigt gott. Jag blev minst sagt förvånad då jag såg att du hade bakat just dessa limpor. Jag har nu testat dem och de är supergoda!

tina - 27 april, 2011 - 10:05

Enköpingslimpa! Det har jag aldrig hört talas om tidigare, men det låter gott! :-)

Annelie - 1 maj, 2011 - 09:03

Erika – Tycker du både ska spara receptet och testa det. Det är jättegott!

Linda – Gör det! Kan klart rekommendera det!

Cillan – Har haft receptet länge eftersom jag praktiserade hos skaparen av limpan. Men inte velat lägga ut receptet förrän det fanns med i en tidning. :)

Tina – Det är inte så många år sedan det ”skapades” och det är väldigt gott!!

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*

Dela på Facebook Dela på Twitter Skicka till en vän