Masthead header

Tarte Tatin

Gjorde den franska klassikern Tarte Tatin igår och den blev en succé hos hela familjen. Till den serverades en vaniljgrädde eftersom jag inte tyckte jag hade tid att göra hemgjord vaniljkräm den här gången…. men nästa gång så!! :)

Jag gjorde fyra små portionsformar, men man kan absolut dubbla receptet och då använda en stekpanna som är ca 24 cm i diameter istället för småformar.

4 st äpplen
1 dl vetemjöl
40 g smör
1 msk kallt vatten
Fyllning:
1/2 msk färskpressad citronsaft
50 g smör
0,25 dl socker

Börja med degen
Mät upp mjölet i en skål. Lägg i kylskåpskallt smör skuret i små bitar. Finfördela smöret i mjölet med fingertopparna eller i matberedare till en smulig massa.

Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt den vila övertäckt i kylskåpet 30 minuter.

Skala och skär varje äpple i  klyftor och ta bort kärnhuset.

Mät upp citronsaften, smöret och sockret i en järn- eller teflonstekpanna, låt smälta på medelstark värme under omrörning.

Värm ugnen till 225º. Lägg i äppelklyftorna i stekpannan och stek dem cirka 3 minuter på varje sida på inte alltför stark värme. Ta pannan från värmen.

Kavla ut degen på mjölat bakbord till små rundlar, lite större än formarna. Lägg degen över äpplena och peta snabbt in kanterna runtom. Låt vila i rumstemperatur 15 minuter.

Grädda pajerna i cirka 20 minuter. Tag sedan ut stekpannan och skär med en kniv längs kanten. Vänd snabbt de små pajerna upp och ned på varsin assiett. Låt vila cirka 10 minuter och servera.

Njuut!

– Annelie –

 

Originalreceptet är Per Morbergs.

 

Sana - 20 april, 2011 - 21:14

De ser riktigt gott ut!!
jag älskar tarte ;=)

Annelie - 1 maj, 2011 - 09:04

Det var riktigt smaskig! Ska göra den idag också, men då i stekpanna i stor storlek.

Ann - 4 februari, 2012 - 13:35

Hej.

Skulle oxå vilja göra den större men dubblade du bara smeten då och hur lång tid i ugn.

Ann/

Annelie - 11 februari, 2012 - 09:57

Hej. Dubbla bara mängden och öka tiden i ugnen med ca 10-15 minuter. :)
– Annelie –

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*

Dela på Facebook Dela på Twitter Skicka till en vän