En av mina favoritfyllningar är jordgubbsmousse – man kan byta ut jordgubbarna mot andra bär om man vill.
3 tsk citronsaft
5 blad gelantin
1 äggvita
1 dl socker
1 ½ dl vispgrädde
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
Mixa bären och passera genom en sil om du vill ha en slät mousse.
Ha i 2 tsk citronsaft.
Vispa upp äggvita tills den är fluffig tillsätt sockret i en försiktig stråle medan du fortfarande vispar kraftig. Häll till sist i 1 tsk citronsaft innan du slutar vispa.
Vispa grädden, men inte allt för hårt.
Ta upp gelantinet ur vattnet och krama ur dem, smält dem försiktigt tillsammans med några matskedar jordgubbspuré i en kastrull tills de lösts upp helt.
Rör ner gelantinet i bärpurén.
Rör ner purén i äggviteblandningen med en slev och blanda tills det är en slät smet.
Blanda allra sist ner grädden försiktigt i stora luftiga tag.
Kyl moussen i minst 2 timmar innan du använder den som tårtfyllning.
Ska du ha den som dessert fyller du dina glas med moussen innan du ställer den i kylen.
Ska du ha den som en ”glass” så häll upp den i portionsformar och ställ i frysen.
Alla 3 olika serveringsvarianter är klart mumsiga!
Njuut!
– Annelie –
Låter underbart gott! =)
Brukar du göra den på färska jordgubbar, eller går det lika bra med tinade?