Masthead header

Chokladtårta med Cointreau

En smaskig tårta för chokladälskaren – som passar utmärkt att göra dagen innan serveringen.

 

 

250 g mörk choklad, minst 70% (jag använde Callebaut)
125 g smör, rumstempererat
6 ägg – 2 hela och 4 separerade
2 dl socker
2 msk Cointreau
rivet skal av 1 apelsin

Gräddfyllning
5 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
1 msk Cointreau
kakao

Lägg bakplåtspapper i botten av en springform – 23 cm i diameter.
Smält chokladen i vattenbad eller i mikron. Låt smöret smälta i den varma chokladen.

Vispa 2 hela ägg och 2 äggulor fluffigt med en knapp dl av sockret och rör försiktig ner chokladsåsen, Cointreau och apelsinskal.
Vispa  de 4 äggvitorna till skum i en torr och ren skål, tillsätt gradvis det resterande sockret och vispa till du har ett fast skum.
Blanda ner äggvita i chokladsmeten – lite i taget – och vänd försiktigt ihop.

Häll ner i formen och grädda i ca 35-40 minuter. Kakan ska stiga och sedan sjunka ihop i mitten innan den är klar.
Låt kakan svalna på galler – mitten kommer sjunka ihop när den svalnar.

Vispa grädden tills den är mjuk och tillsätt vaniljsocker och Cointreau och fortsätt vispa till grädden är fast.
Fyll gropen i kakan med grädde och dra ut den mot kanterna. Sikta lite kakao över kakan.

Jag rev även lite vit choklad över min kaka. Mums!

Njuut!
– Annelie –

 

Rceptet hittade jag i Nigella – Kort och Gott och hon hade hittat receptet i Classic Home Desserts av Richard Sax.

Linda - 15 juni, 2011 - 10:57

GUUUUD vad smarrigt det ser ut! Vad fika sugen jag blev! =)

Tina N - 15 juni, 2011 - 11:09

Oj, vad det låter gott! :)

Delikata Recept - 15 juni, 2011 - 15:56

Det ser ju supergott ut! Älskar chokladtårta/kaka :-)!

Linda - Cupcakefluffan - 15 juni, 2011 - 20:33

Ser himla gott ut

Erika - Bakglädje - 19 juni, 2011 - 15:32

Åh, det där lät precis som en tårta i min smak.

Jim - 3 november, 2012 - 15:19

Vilken temp. ska jag grädda den i?

Annelie - 13 november, 2012 - 10:56

Det har jag missat helt… tack för att du såg det. 180 grader ska det vara. :)
– Annelie –

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*

Dela på Facebook Dela på Twitter Skicka till en vän