Masthead header

Sesambröd

Sesambröd

Ingredienser till 2 formfranska (längst upp till höger)
1 pkt jäst
50 g smör eller ½ dl olja
5 dl mjölk eller vatten
1 tsk salt
2 tsk socker
1 ägg
ca 1,4 liter vetemjöl

Pensling
1 ägg
en skvätt vatten

Garnering
sesamfrön

Gör så här

  1. Smula ner jästen i degbunken.
  2. Smält smöret eller häll oljan i en kastrull. Tillsätt vätskan och låt det bli fingervarm.
  3. Lös upp jästen i lite av degspadet. Häll på resten av degspadet.
  4. Tillsätt salt, socker, ägg och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den är smidig, blank och släpper kanterna.
  5. Strö över lite vetemjöl, lägg över en bakduk och låt jäsa i ca 30 minuter.
  6. Smörj 2 avlånga bakformar och strö (ev. nyrostade) sesamfrön i formarna.
  7. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda in resten av mjölet.
  8. Dela degen i 4 delar och rulla dem till avlånga längder. Sno två jämntjocka längder om varandra till en enkel fläta, lägg flätorna i formarna.Nagga med en provnål eller en gaffel. Jäs under bakduk till dubbelstorlek i ca 40 minuter.
  9. Pensla rikligt med ägg uppvispat med lite vatten. Strö på rikligt med sesamfrön.
  10. Sätt ugnen på 200 grader och ställ in bröden på nedersta falsen. Grädda i ca 30-40 minuter.
  11. Låt bröden svalna lite i formarna innan du stjälper upp dem försiktigt. Låt kallna i bakdukar på galler.

Grundreceptet kommer från ICAförlagets stora bakbok.

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*

Dela på Facebook Dela på Twitter Skicka till en vän