Masthead header

Baguetter

En riktig fransk baguette ska egentligen göras under två dagar för att få det där luftiga inkråmet och hårda skorpan som en fransk baguette ska ha, men…..

….. man kan göra en enklare variant också om man inte gjorde sin raskdeg/fördeg dagen innan man ville äta sin hembakta baguette. ;)

Min variant har surdeg i sig. Man kan baka utan surdeg och då får man minska mängden mjöl och öka mängden jäst.

15 gram jäst
5 dl vatten
1 dl rågsur
1 msk flingsalt
2 msk olivolja
ca 15 dl vetemjöl special

Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med fingervarmt vatten. Tillsätt surdeg, salt, olivolja och nästan allt mjöl.
Arbeta degen kraftigt i 15 minuter i degblandaren tills den känns smidig, tillsätt ev mer mjöl.
Använder du stenmalet mjöl måste du använda mindre mängd eftersom stenmalet suger mer vatten.
Låt degen jäsa i bunken i 1 timme.

Ta upp degen på lätt mjölat bord. Dela i fyra delar. Knåda inte degen utan forma/rulla ut till baguetter.
Lägg dem på en baguetteplåt och pudra över lite mjöl.
Låt baguetterna jäsa under bakduk i 1 timme.

Sätt ugnen på 275 grader och snitta baguetterna på snedden med en vass kniv och snabba snitt.
Ställ in plåten mitt i ugnen – innan du stänger luckan så släng in ca 1 dl vatten på ugnens botten för en ångeffekt. (Då får du en finare skorpa på baguetterna).
Grädda i 13-15 minuter och låt dem svalna på plåten eller på galler.

Godast är de om de mumsas inom ett dygn. Ska du spara dem så lägg dem helst först i en pappåse och sedan en plastpåse. Då håller de sig frasiga.

Njuut!

– Annelie –

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*

Dela på Facebook Dela på Twitter Skicka till en vän