Masthead header

Äppel päppel pirum….

Önskar att jag hade ett stort äppelträd så jag kunde göra massor av gott mos och många goda bakverk av den egna skörden. Men i brist så finns det ju massor av olika sorters svenska äpplen i butikerna just nu.

Äppelpaj med hemgjord vaniljsås är bland det godaste som finns!

Pajdeg
150 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk socker
1 msk kallt vatten

Fyllning
4-5 äpplen
1 dl crème fraiche
1 dl vispgrädde
2 ägg
150 g mandelmassa
2 tsk kanel

Blanda alla ingredienser till pajdegen i en bunke och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut den i en pajform med avtagbar kant och ställ den i kylen i ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna skivor. Blanda ihop crème fraiche och grädde och vispa ner äggen ett i taget. Riv mandelmassan och blanda ner den i smeten.

Förgrädda skalet i 10 minuter. Lägg ut äppelskivorna i pajskalet, stör över kanel och häll på fyllningen. Grädda mitt i ugnen i ca 30-40 minuter.

Vaniljsås
1 vaniljstång
2 dl mjölk (3%)
3 äggulor
2 msk florsocker
2 dl vispgrädde

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur alla frön. Lägg frön och stång i en kastrull med mjölk och sjud i 10 minuter. Ta upp vaniljstången. Låt kallna.

Vispa ihop äggulorna med florsockret. Koka återigen upp mjölken, sänk värmen och häll i gulorna under kraftig vispning. Vispa på svag värme tills såsen tjocknar. Ställ kastrullen med såsen i vattenbad och fortsätt vispa till den kallnat.

Vispa grädden och blanda ner den i vaniljsåsen.

Servera den ljumma eller kalla pajen med vaniljsåsen.

Njuut!

– Annelie –

Doppa.nu - Amanda - 12 oktober, 2011 - 09:49

Men gud så gott! Jag har ätit alldeles för lite äppelpaj i år…

Katarina - 12 oktober, 2011 - 10:38

Ser verkligen gott ut!

Hanna - Bakfnatt - 14 oktober, 2011 - 08:34

Det ser väldigt gott ut!

Helena Ljunggren - 18 oktober, 2011 - 12:25

Det ser riktigt gott ut!

Katja - 20 oktober, 2011 - 00:15

Alltid gott med äppelpaj :-)!

Alexandra - kärlek på tallrik - 5 november, 2011 - 01:38

Vilken underbar blogg du har, massor av inspiration! Visst är det gott med äppelkaka, det håller jag med om, och vaniljsås är nog banne mig ÄNNU godare! Det här låter alldeles för gott, och ser ut att vara himmelskt <3

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*

Dela på Facebook Dela på Twitter Skicka till en vän