Ingredienser
ca 25 pepparkakor
75 g smält smör
800 g philadelphiaost
2 ½ dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
1 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
½ tsk malen kryddnejlika
4 ägg
ca 10 pepparkakor
Glasyr
100 g philadelphiaost
1 dl florsocker
några pepparkakor
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader (varmluftsugn 10% lägre)
Kör cirka 25 pepparkakor och smör i en matberedare. Tryck ut blandningen i botten på en bakform med löstagbar kant och kyl medan fyllningen görs. - Rör ihop philadelphiaost och socker. Blanda i vetemjöl, vaniljsocker, salt och kryddor och rörtill en slät smet.
- Tillsätt äggen, ett i taget, under omrörning.
- Häll hälten av smeten i formen. Grädda i ca 15-20 minuter eller tills kakan stelnat något. Lägg försiktigt ut ca 10 pepparkakor och fyll på med resten av smeten. Grädda ytterligare 35-40 minuter i nedre delen av ugnen.
- Låt kakan kallna helt och lossa den försiktigt ur formen med en kniv. Kakan är godast om den får stå i kylen över natten.
- Blanda på serveringsdagen ihop glasyren. Bred den över kakan. Dekorera med pepparkakor.
Receptet kommer från Mama nr 13 2007 och kommer att finnas på julens fikabord speciellt för min svägerska ;-)