Masthead header

Citroncheesecake

Den här cheesecaken var jättegod, fräsch och en perfekt avslutning på en middag. Du kan göra hela cheesecaken i förväg och förvara i frysen, men geléglasyren bör du göra och lägga på samma dag som kakan ska serveras.

14-16 bitar

Pajbotten
200 g digistivekex
75 g smör

Fyllning
5 st gelatinblad
5 dl vispgrädde
6 st äggulor
200 g florsocker
500 g philadelphiaost
1,5 dl färskpressad citronsaft

Geléglasyr
4,5 dl färskpressad apelsinsaft
3 st gelatinblad

Dekorationsförslag
Färska blåbär / ätbara blommor / citon- och apelsinzest / florsocker

Pajbotten
Mixa kexen tills de är helt söndersmulade och smält smöret. Blanda ihop smör och kex och tryck ut smulorna hårt som en jämn botten (inte upp på kanterna) i en form med löstagbar botten, ca 26 cm i diameter.

Grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 7 minuter. Låt svalna helt.

Fyllningen
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i ca 5 minuter. Vispa under tiden grädden lätt i en skål. Vispa äggulor och florsocker luftigt i ca 5 minuter i en annan skål. Lyft upp gelatinbladen, utan att krama ur dem, och smält dem tillsammans med 1/2 dl citronsaft på låg effekt i mikron. Häll ner resten av citronsaften. Vänd ihop grädde, philadelphia och äggsmet försiktigt och häll långsamt i citronsaften tills allt blandats ihop till en luftig smet.

Tips: Dela ett overhead-ark i tre långa delar och klä insidan av formen med dem innan du häller i smeten så lossnar kanten från formen mycket lättare och den blir jämnade och snyggare.

Häll fyllningen i formen och ställ den i frysen i minst 2 timmar.

Geléglasyren
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vaten och pressa under tiden apelsinerna och sila av saften. Lyft upp gelatinbladen, utan att krama ur dem för mycket, och smält dem tillsammans med 1/2 dl apelsinsaft på låg effekt i mikron. Blanda med resten av apelsinsaften och häll över den frysta tårtan. Låt stå i kyl i ca 2 timmar.

Lossa tårtan försiktigt från formen och lyft över den till ett fint fat innan du dekorerar den.

Njuut!

– Annelie –

Katarina - 4 januari, 2012 - 17:36

Vilken vacker cheesecake!

Annelie - 4 januari, 2012 - 18:04

Tack Katarina!! :)

Linda - 5 januari, 2012 - 11:35

Yummie vad gott det ser ut! Det sätter fart på mina cravings må jag säga *skrattar*

Christer - 20 januari, 2012 - 20:00

Grymt snygg :)

Hanna - Bakfnatt - 23 januari, 2012 - 17:27

Den ser otroligt läcker ut!

Emelie - 9 september, 2012 - 13:00

Det står inte när eller hur philadelphiaosten ska i?

Annelie - 4 oktober, 2012 - 12:13

Den ska blandas ner med grädden och äggsmeten – ganska försiktigt.

– Annelie –

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*

Dela på Facebook Dela på Twitter Skicka till en vän