Ingredienser till 1 kaka
150 g smör
2 dl socker
3 ägg
1 vaniljstång
½ tsk bikarbonat
½ tsk bakpulver
1 krm salt
4 dl vetemjöl
100 g vit choklad
finrivet skal och saften av 1 citron
1 dl crème fraiche
Glasyr
2 dl crème fraiche
½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Garnering
vita chokladspån
strimlor av citronskal
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en fyrkantig bakform som mäter 23×23 cm eller en rund av likvärdig storlek.
- Rör smör och socker vitt och poröst. Tillsätt äggen ett i taget och rör smeten slät mellan varje.
- Snitta upp vaniljstången och skrapa ner fröna i smeten.
- Blanda samman de torra ingredienserna och sikta ner i smeten. Riv den vita chokladen grovt och tillsätt den, citronskalet, citronsaften och créme fraichen. Rör varsamt smeten slät.
- Bre ut smeten jämnt i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter. Prova med en sticka om den är färdig. Låt kakan kallna i formen.
- Vispa samman alla ingredienserna till glasyren till krämig konsistens.
- Lossa den kalla kakan ur formen och bre över glasyren. Garnera med tunt hyvlade chokladspån och citronskalsstrimlor.
- Skär kakan i lagom stora fyrkantiga bitar.
Receptet kommer kommer från tidningen Allers 3/08