Masthead header

Vit choklad- och citrontårta

Ingredienser till 1 kaka
150 g smör
2 dl socker
3 ägg
1 vaniljstång
½ tsk bikarbonat
½ tsk bakpulver
1 krm salt
4 dl vetemjöl
100 g vit choklad
finrivet skal och saften av 1 citron
1 dl crème fraiche

Glasyr
2 dl crème fraiche
½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Garnering
vita chokladspån
strimlor av citronskal

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en fyrkantig bakform som mäter 23×23 cm eller en rund av likvärdig storlek.
  2. Rör smör och socker vitt och poröst. Tillsätt äggen ett i taget och rör smeten slät mellan varje.
  3. Snitta upp vaniljstången och skrapa ner fröna i smeten.
  4. Blanda samman de torra ingredienserna och sikta ner i smeten. Riv den vita chokladen grovt och tillsätt den, citronskalet, citronsaften och créme fraichen. Rör varsamt smeten slät.
  5. Bre ut smeten jämnt i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter. Prova med en sticka om den är färdig. Låt kakan kallna i formen.
  6. Vispa samman alla ingredienserna till glasyren till krämig konsistens.
  7. Lossa den kalla kakan ur formen och bre över glasyren. Garnera med tunt hyvlade chokladspån och citronskalsstrimlor.
  8. Skär kakan i lagom stora fyrkantiga bitar.

Receptet kommer kommer från tidningen Allers 3/08

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*

Dela på Facebook Dela på Twitter Skicka till en vän