Masthead header

Mörk chokladfrestelse

Ingredienser till 1 kaka
1 dl kakaopulver
3 dl socker
1 dl mjölk
150 g smör
3 ägg
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
4 ½ dl vetemjöl
saften av 2 lime

Glasyr
3/4 dl vispgrädde
100 g osaltat smör
300 g mörk choklad
finrivet skal av 2 lime

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grder. Smörj och mjöla en rund bakform som mäter 24 cm i diameter.
  2. Blanda samman kakao och 1 dl av sockret i en kastrull. Tillsätt mjölken lite i taget och rör samman till en slät sås. Sjud upp under omrörning och ställ därefter åt sidan att svalna.
  3. Rör smör och det sparade sockret vitt och poröst. Tillsätt äggen ett i taget och vispa smeten slät mellan varje.
  4. Blanda samman de torra ingredienserna och sikta ner i smeten. Tillsätt limesaften och den svala chokladsåsen. Rör varsamt smeten slät.
  5. Bre ut smeten jämnt i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 40-45 minuter. Låt den nygräddade kakan svalna en stund i formen innan den stjälps upp och fortsätter svalna på galler under bakduk.
  6. Ge grädden och smöret till glasyren ett snabbt uppkok. Ta från värmen och tillsätt chokladen som brutits i mindre bitar. Rör om tills chokladen har smält och glasyren är slät. Ställ åt sidan att svalna till krämig konsistens.
  7. Vispa den svala glasyren ljus och porös och bre den jämnt över kakan. Strö över lite finrivet limeskal.

Receptet kommer från tidningen Allers 3/08

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*

Dela på Facebook Dela på Twitter Skicka till en vän