Ingredienser till 1 kaka
1 dl kakaopulver
3 dl socker
1 dl mjölk
150 g smör
3 ägg
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
4 ½ dl vetemjöl
saften av 2 lime
Glasyr
3/4 dl vispgrädde
100 g osaltat smör
300 g mörk choklad
finrivet skal av 2 lime
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grder. Smörj och mjöla en rund bakform som mäter 24 cm i diameter.
- Blanda samman kakao och 1 dl av sockret i en kastrull. Tillsätt mjölken lite i taget och rör samman till en slät sås. Sjud upp under omrörning och ställ därefter åt sidan att svalna.
- Rör smör och det sparade sockret vitt och poröst. Tillsätt äggen ett i taget och vispa smeten slät mellan varje.
- Blanda samman de torra ingredienserna och sikta ner i smeten. Tillsätt limesaften och den svala chokladsåsen. Rör varsamt smeten slät.
- Bre ut smeten jämnt i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 40-45 minuter. Låt den nygräddade kakan svalna en stund i formen innan den stjälps upp och fortsätter svalna på galler under bakduk.
- Ge grädden och smöret till glasyren ett snabbt uppkok. Ta från värmen och tillsätt chokladen som brutits i mindre bitar. Rör om tills chokladen har smält och glasyren är slät. Ställ åt sidan att svalna till krämig konsistens.
- Vispa den svala glasyren ljus och porös och bre den jämnt över kakan. Strö över lite finrivet limeskal.
Receptet kommer från tidningen Allers 3/08