Masthead header

Smörbullar

Ingredienser till ca 30 stycken
50 g jäst
2 dl mjölk
ca 9-10 dl vetemjöl
200 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
3 ägg

Fyllning:
150 g smör
1½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker

Pensling och garnering:
uppvispat ägg
mandelspån

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en degbunke. Värm mjölken till 37 grader – fingervarmt. Häll den över jästen och rör om så den löser sig.
  2. Tillsätt 4 dl mjöl och arbeta in det. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
  3. Tillsätt och arbeta in smör och socker. Tillsätt äggen, ett i taget och rör om mellan.
  4. Arbeta in resten av mjölet så att du får en smidig deg, ev behövs lite mer mjöl.
  5. Arbeta samman ingredienserna till fyllningen.
  6. Dela degen i 30 stycken lika stora bitar. Forma till runda bollar och gör en grop i mitten av dem och fyll gropen med fyllningen. Nyp ihop bullen så den ser hel ut igen.
  7. Lägg bullarna med skarven neråt i engångsaluminiumformar. Låt bullarna jäsa under bakduk i ytterliagre 30 minuter.
  8. Sätt ugnen på 225 grader.
  9. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över mandelspån.
  10. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8-10 minuter eller tills de fått fin färg och känns torra.
  11. Låt bullarna svalna på galler under duk.

Receptet kommer från tidningen Hemmets Journal 10/2007

annika norberg - 14 april, 2008 - 05:46

HEJ!
jag undrar om man msåte verkligen ah tre ägg i smeten?

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*

Dela på Facebook Dela på Twitter Skicka till en vän