Masthead header

Mozartkulor – marsipankulor

Ingredienser till 25-30 stora kulor
250 g nougat
400 g mandelmassa
2 msk cognac
200 g mörk cholklad

Gör så här:

  1. Skär nougaten i 25-30 kuber och rulla dessa till små kulor.
  2. Blanda cognac med mandelmassa och dela den i lika många  bitar som du har nougatkulor.
  3. Platta ut varje bit i handen till en ganska tunn kaka. Rulla igen till runda kulor. (Mjöla handen något så slipper du att mandelmassan fastnar i handen).
  4. Smält halva mängden choklad i vattenbad och hacka resten. När den smälta chokladen är 48-50 grader, ta den av plattan och rör i chokladhacket. Rör om tills chokladen är 28 grader. Nu har du tempererat chokladen så att den inte smälter i rumstemperatur och så att den blir fin och blank på kulorna.
  5. Rulla kulorna i chokladen och ta upp med gaffel och lägg att stelna på bakplåtspapper.
  6. När de stelnat kan du lägga dom i fina formar om du vill.

Ett enkelt sätt att få chokladen blank och fin är att temperera den. Det kan man göra på flera sätt. Jag smälter alltid hälften av chokladen i vattenbad tills den är ca 48 grader. Sen tar man den av plattan och tillsätter resten av den hackade chokladen medan man rör. Rör hela tiden tills chokladen är 28 grader då den är klar att användas.

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*

Dela på Facebook Dela på Twitter Skicka till en vän