Masthead header

Rosa rabarberkaka

 Rabarberkaka

Ingredienser till 1 kaka, ca 12 bitar
300 g rabarber
25 g smör
½ dl strösocker
½ dl grenadine

Kaksmet
175 g smör
2 dl strösocker
3 ägg
3 dl vetemjök (180 g)
1½ tsk vaniljsocker
1½ tsk bakpulver

Ansa och skär rabarbern i ca ½ cm tjocka skivor.
Blanda dem i en kastrull med smör, socker och grenadine.
Låt sjuda utan lock ca 5 minuter.
Ta upp rabarberbitarna med hålslev och bred ut dem i bottnen av en rund kakform, ca 24 cm i diameter.

Låt grenadinlagen koka utan lock tills ca 1 dl återstår.
Häll den på rabarbern i formen.

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa smör och socker luftigt och mjukt.
Vispa ner ett ägg i taget. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver.
Rör ner mjölblandningen, lite i taget, till en jämn smet.

Bred ut smeten över rabarbern i kakformen.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 45 minuter.

Låt den svalna ca 5 minuter innan den stjälps upp.
Servera med vaniljglass.

Njuut!
~ Annelie ~

Receptet kommer från Allt om Mat nr 10 2009.

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*

Dela på Facebook Dela på Twitter Skicka till en vän