Masthead header

Kavring

Det här är ett jättegott, saftigt och tåligt bröd. Ett av familjens favoritbröd.

Under de två långa jästiderna och när bröden gräddas brukar jag baka något annat.
Den här gången bakade jag picknickmuffins och rabarbermuffins samtidigt med kavringen.

a

2 limpor
6 dl vetemjöl
9 dl fint rågmjöl
2 tsk salt
2 tsk mald kummin
2 dl mörk sirap
20 g rumsvarmt smör
1 pkt jäst för söta degar
5 dl mjölk

Häll vete- och rågmjöl, salt, kummin, sirap och margarin (i mindre bitar) i matberedaren eller i en bunke.
Smula sedan ner jästen. Värm mjölken till 37 grader och häll den över de övriga ingredienserna.

Knåda degen långsamt ca 15 minuter med maskin eller 20 minuter för hand. Låt degen vila under bakduk i bunken i ca 60 minuter.

Dela degen i två delar och lägg dem i varsin smord form. Låt jäsa under bakduk i ytterligare 60 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader.
Stick hål i de jästa deglimporna med en sticka eller en smal kniv.
Sätt in formarna i ugnen och sänk samtidigt temperaturen till 175 grader.
Grädda bröden i ca 60 minuter.

Ta bröden ur formarna och låt dem svalna på galler.

Brödet har lång hållbarhet och även om det är gott nybakat och ljummet så är det allra godast dagen efter när det satt sig lite.

Njuut!
– Annelie _

Erika - Bakglädje - 29 augusti, 2010 - 18:42

Mycket har jag bakat, men kavring har jag faktiskt aldrig testat. Det är ju så gott, så jag får helt enkelt se till att testa snart. Vad smart att baka något annat under tiden medans bröden jäste.

Linda - 29 augusti, 2010 - 21:30

Kavring är ett gott bröd, det bakar jag ibland, gott med kummin i bröd.

Kristin - 31 augusti, 2010 - 17:08

Kavring är ett av mina favoritbröd just nu, så gott med en skiva ost på till frukosten!

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*

Dela på Facebook Dela på Twitter Skicka till en vän