Masthead header

Tekakor

 Tekakor

Ingredienser till ca 30 kakor
5 dl havregryn
1 l mjölk
300 g smör eller margarin
1 1/2 dl socker
1 tsk salt
4 pkt jäst
2 l vetemjöl

OBS! Havregryn och mjölk ska stå i kylskåp över natten. Dagen efter görs själva degen och tekakorna.

Gör så här:

  1. Blanda havregryn och mjölk i en bunke som ställs i kylskåp under natten eller i minst 5 timmar.
  2. Smält smör/margarin.
  3. Häll lite av havregryns- mjölksmeten i smöret så att det blir fingervarmt.
  4. Smula ner jästen i bunken eller matberedaren och lös upp den i lite av smör- havregryns- mjölksmeten.
  5. Blanda ner de övriga ingredienserna och arbeta samman till en deg som släpper bunkens kanter.
  6. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
  7. Ta upp degen på bakbord och arbeta den smidig.
  8. Dela i 2 delar och rulla ut till långa längder som sedan delas i ca 15 delar.
  9. Rulla varje bit till en rund bulle och kavla eller tryck ut till runda kakor ca ½-1 cm tjocka.
  10. Lägg på plåtar klädda med bakplåtspapper och låt jäsa i ytterligare 20-30 minuter
  11. Nagga kakorna strax innan du gräddar dem mitt i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter.
  12. Låt svalna på galler.

Receptet är inspirerat av Camilla K. Skillnaden är bl.a. att jag lät min deg jäsa i bunken först och sedan även som utbakade kakor.
FOTO: Tigerfamiljen.se

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*

Dela på Facebook Dela på Twitter Skicka till en vän