Masthead header

Ost- och skinkgifflar

Ingredienser till 18 gifflar (4,5 poinst/giffel)
75 g flytande margarin
1 pkt jäst
3/4 dl fingervarmt vatten
3 dl gräddfil
2 ägg
1 msk socker
ca 10 dl vetemjöl
1 tsk salt

Fyllning
18 skivor rökt skinka
18 skivor ost (max 10%)

Pensling och garnering
1 ägg
sesamfrön

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke och häll det fingervarma vattnet över. Rör om så att jästen löser sig.
  2. Rör ner margarin, gräddfil, ägg, salt, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.
  3. Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig.
  4. Dela degen i 3 lika stora delar. Kavla ut till stora runda kakor. Sporra ut 6 trekanter från varje degkaka.
  5. Lägg en skinkskiva och en ostskiva på varje trekant. Rulla ihop och forma till gifflar.
  6. Lägg på bakplåtspapperklädda plåtar och låt jäsa ytterligare en gång ca 30 minuter under bakduk.
  7. Pensla med uppvispat ägg och strö sesamfrö över.
  8. Grädda mitt i ugnen på 250 grader i ca 8-10 minuter. Låt gifflarna svalna på galler under duk.

Gifflarna är perfekta till soppor eller som utflyktsmat.

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*

Dela på Facebook Dela på Twitter Skicka till en vän