Masthead header

Årets lussebak

På Luciadagen var det dags för årets första och troligtvis enda lussebak. Barnen tog sig an uppgiften med liv och lust och väääldigt olika teknik.

3 liten  1 liten  2 liten
Elliot han knådade ordentligt och rullade ut en lång korv innan han formade sina bullar efter en form han bestämde innan.

4 liten  5 liten  6 liten
Han gjorde hjärtan, traditionella lussekatter och vulkaner (som på sista bilden). Han satte efter jäsningen dit russin på väl valda ställen i bullen.

Elise hade en helt annan teknik.
7 liten  8 liten  9 liten
Hennes bakteknik hade endast en regel – ju mer mjöl desto bättre!

10 liten  11 liten
Elise resultat på bakplåten var en supermjölig torr deghög, ganska lik den hon började med. Men efter att den jäst och fått lite russin ditsatta så blev den ”cool” enligt den unga fröken själv. Slutresultatet blev två plåtar fulla av katter, vulkaner, hjärtan och högar. Alla lika fina och de flesta är nog även väldigt goda vilken form de än har ;)

Lussebullar
50 g jäst
100 g smör
5 dl gammeldags mjölk
250 g kesella
1 1/2 g saffran
1 1/2 dl strösocker
2-3 msk stött kardemumma
1/2 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
1 ägg till pensling
russin

Smula jästen i en degbunke.
Ssmält 100 g smör i en kastrull, häll i mjölken i kastrullen och värm till fingervarmt.
Rör om tills jästen löser sig.
Tillsätt kesella, saffran, salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet. Arbeta tills degen släpper från skålens kanter. Tillsätt ev. mera mjöl.
 Låt jäsa övertäckt i ca 40 min.
Baka ut degen i den form du vill ha och pensla med uppvispat ägg samt dekorera med russin.
Grädda bullarna i 225 grader i ca 8-10 minuter. Flätor kräver längre tid, ca 20 min.

~ Annelie ~

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*

Dela på Facebook Dela på Twitter Skicka till en vän