Masthead header

Macarons / Makroner

Jag älskar pysslet och förberedelserna som krävs för att göra riktiga macarons, eller makroner som de oftast kallas på svenska.

Vad gäller fyllning så brukar jag göra lite olika, ibland fyllningen i det här receptet med en massa olika bär och frukter. Eller så gör du en smörkräm på ca 100 gram rumsvarmt smör, florsocker och smaksättning efter tycke och smak. Eller så gör du en smörkräm med 60 gram rumsvarmt smör, florsocker och philadelphiaost efter tycke och smak. Men här kommer Mia Öhrns recept på hallonmakarons, med vissa ändringar av mig.

Ger cirka 25-30 dubbla kakor
Kakor
110 g sötmandel
170 g florsocker (knappt 3 dl)
90 g äggvita (cirka 3 st)
2 msk strösocker
Några droppar hushållsfärg eller gelfärg

Hallonkräm
125 g vit choklad
50 g färska eller frysta och tinade hallon
2 msk vispgrädde

Dagen före.
Skålla, och skala mandlarna och lägg dem att torka på ett papper.
Separera äggen och förvara i en burk med tättslutande lock över natten.
Har du inte tid med det här så funkar det även nästan lika bra att göra det här samma dag och låta mandlarna torka ca 1 timme.
Rita cirklar på ett papper som passar din plåt, storlek som en 5-krona.

– Hacka  vit choklad ganska fint. Mixa hallonen med stavmixer eller i matberedare. 
– Koka upp hallonpurén med vispgrädden i en liten kastrull. Dra bort kastrullen från plattan och häll snabbt ner den hackade chokladen. Rör tills chokladen har smält och krämen är jämn. 
– Låt den stelna i kylen i någon timme, krämen ska bli lagom tjock för att spritsa.
– Mal mandlarna i en mandelkvarn, blanda med florsockret och sikta genom en sil.
– Vispa äggvitan fluffigt i en ren och torr bunke, av rostfritt stål. Tillsätt strösockret långsamt och vispa tills äggvitan blivit ett fast skum.
– Vänd ner mandel- och florsockerblandningen i äggvitan tillsammans med hushållsfärgen. Blanda tills du har en jämn smet.
– Spritsa ut rundlar på bakplåtspappersklädda plåtar (lägg ditt ritade papper under). Doppa fingret i lite äggvita och ”dutta ner” toppen som blir på kakorna. Låt vila på plåten cirka 1 timme.
– Sätt ugnen på 125°C. Grädda på ugnens nedersta fals i ca 20 minuter.
– Låt kakorna svalna och lossa dem sedan från pappret. Är de svåra att få loss låt dem torka lite till på plåten.
– Spritsa fyllningen på hälften av macaronerna (på undersidan). Lägg ihop med resten av kakorna.

Såååå himla goda och snygga!

~ Annelie ~

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*

Dela på Facebook Dela på Twitter Skicka till en vän