I lördags bakade jag den här äppelkakan. Enkel, supergod och fortfarande supergod dagen efter. Vi åt den med vaniljsås, men jag tror att den smakar lika gott med lite lättvispad grädde med lite vaniljsocker i eller med glass
Rör 150 g smör och 1 3/4 dl strösocker ordentligt ljust och pösigt. Fortsätt vispa in 3 ägg, ett i taget, och vispa smeten slät mellan varje ägg.
Sikta ner 3 dl vetemjöl tillsammans med 1 tsk bakpulver i bunken. Vänd in mjölet i smeten med en slickepott och rör till sist ner ½ dl mjölk till en slät smet.
Skala, kärna ur och klyfta 4-5 äpplen. Delar du äpplet med en äppelklyftare behöver man dela varje klyfta för att de ska bli färdiga samtidigt som smeten.
Pressa saft från ½ citron över äppelklyftorna så de inte mörknar.
Klä en liten långpanna (ca 20 x 30 cm) med bakplåtspapper. Klicka i och bred ut smeten i formen med en slickepott.
Stick ner äppelklyftorna ganska tätt i smeten. Strö över pärlsocker och dofta över kanel efter eget tycke och smak.
Grädda kakan gyllenbrun på nedre falsen i 175 grader i 30-40 minuter.
~ Annelie ~
Hej hej! Va det den här som du hade som utmaning till mig å Ulrica för ett par år sen?
// Johanna
Ja, jag tror att det var den kakan.
– Annelie –