Ciselera innebär allmänt att man bearbetar något för att antingen avlägsna ojämnheter eller för att åstadkomma prydande mönster av upphöjningar och nedsänkningar.
I barsammanhang innebär det vanligtvis att ”utmejsla” något ur fruktskal. Förekommer även i matlagning, t.ex. att göra mönster i grönsaker, eller att snitta fisk för att skinnet inte skall spricka.
Ciseleringsjärn används för att finstrimla fruktskal.
Zestjärn (cestjärn, Fra. zeste = skal) är i barsammanhang ett knivverktyg med en utbuktande vinkel mitt på bladet, med vilket man kan ciselera långsmala dekorativa remsor ur t.ex. apelsinskal. T.ex. kan man i drinkrecept skriva ”apelsinzest”.
Zestjärn kan även avse ett rivgärn, vanligtvis ett långt och smalt rivjärn.
Ciselerings- och zestjärn brukar förekomma i samma verktyg, som i de två alternativen på bilden.
Text och bild lånad från: Menyse.com