Masthead header

Copyright

Längst ner vid varje receptinlägg skriver jag tydligt ut om receptet kommer från en viss sajt, en viss tidning eller från en annan sajt eller om det är svärmors/mormors/mammas eller någon annans recept. Där det inte står så vet jag inte eftersom jag under lång tid samlat på mig en massa utrivna recept från diverse tidningar. Eller så har jag just där glömt bort det.

Jag har pratat med tidningen Allt om Mat och fått beskedet att mat- och bakrecept är undantagna vad gäller upphovsrätten/copyright och att man därför får skriva av hela recept utan att i förväg få någons godkännande. Man får däremot INTE använda sig av den förklarande text som kan ses i samband med ett recept där det t.ex. kan stå förslag på servering eller dylikt. Vad gäller alla instruktioner (Gör så här:) rörande receptet får skyddas om man ska hårddra upphovsrättslagen, men min kontakt på Allt om Mat sa att de anser att det är ok ändå. Och att man gärna ser att man hänvisar till tidningen i samband med receptet.

Niklas på Allt om Mat sa även att framsidan på tidningen inte omfattas av upphovsrätten, men däremot självklart alla bilder inne i tidningen.

Därför är alla bilderna på hela matsajten är tagna av mig eller någon som gett mig godkännande att använda bilden. Använd INTE mina bilder om du inte först fått ett ok av mig.

Klicka på bannern om du vill läsa mer om vad som menas med copyright.

Don

Emilie Ihre - 10 mars, 2011 - 14:21

Hej! Jag ville bara tillägga att vad gäller instruktionerna (gör så här) är de inte heller skyddade såvida de är raka instruktioner, utan endast om de är väldigt personliga :)

Saxat ur lagboken:
Enkla matrecept, nyhetsmeddelanden, formgivningen av bilar/båtar och skriftliga avtal är exempel på verk som normalt inte omfattas av upphovsrätt.

Upphovsrätten omfattar i stort sett aldrig verkets ämne, motiv eller idé, de tankar, erfarenhetsrön eller uppgifter om fakta som presenteras i verket.

Har själv en matblogg och man vill ju veta att man gör rätt, men så länge vi bara skriver egna texter OM receptet och sätter in egna bilder så är det fritt fram att publicera recept. Behöver alltså inte källhänvisa egentligen, men tycker själv det är god ton att göra det. (halkade in hos dig för att jag googlade på recept och copyright)

Ha så mysigt i köket!

Hälsningar

Emilie

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*