Välj mellan de två olika smaksättningarna
Ingredienser till ca 15 stycken
100 g smör
1 dl socker
1 ägg
5 ½ dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 ½ dl gräddfil
Apelsinkubbar
finrivet skal av 1 apelsin
1 dl florsocker
2 tsk färskpressad apelsinsaft
Chokladkubbar
1 msk kakaopulver
75 g hackad mörk choklad
pärlsocker
hackad sötmandel
gräddfil till penslingen
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Rör smör och socker poröst och vitt. Tllsätt ägget och rör smeten slät.
- Blanda mjölet med bakpulvret och rör ner blandningen i smeten.
- Tillsätt det rivna apelsinskalet eller kakaopulvret och hackad choklad.
- Häll ner gräddfilen och arbeta snabbt samman till en deg.
- Rulla ut degen på mjölat bakbord till en 60 cm lång platta. Platta till den något. Skär upp i kubbar
- Chokladsmak: Blanda pärlsockret med den hackade mandeln i en djup tallrik. Pensla chokladkubbarna med gräddfil och doppa dem ner i socker- och mandelblandningen.
- Lägg kubbarna på bakpappersklädd plåt och grädda mitt in ugnen 10-12 minuter.
- Apelsinsmak: Rör samman florsockret och apelsinsaften till en slät glasyr. Bre ut på apelsinkubbarna.