Jag kommer ihåg när min mamma bakade de här bröden. Och de små bullarna som blev av hålen gräddades också och åts ljumma av mig och lillebror.
Ingredienser till 4 kakor
50 g margarin (jag använder alltid smör när jag bakar och aldrig margarin)
5 dl mjölk
50 g jäst
1 ½ tsk salt
2-3 msk sirap (gärna ljus brödsirap)
1 msk brödkryddor (eller ½ msk anis och ½ msk fänkål)
13-14 dl rågsikt
Gör så här
- Smält margarinet i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37°. Smula sönder jästen i en bunke. Rör ut jästen med lite av degvätskan.
- Tillsätt resten av degvätskan, salt, sirap, brödkryddor (om du använder hel fänkål och anis stöt dem i en mortel), och nästan allt mjöl. Spara lite till utbakningen.
- Arbeta ihop till en deg. Jäs den övertäckt i bunken ca 30 min.
- Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den med några få tag, bara så att gasblåsorna pressas ur. Dela degen i 4 delar. Forma bitarna till runda bullar. Platta eller kavla ut dem till runda kakor, ca 15 cm i diameter. Lägg dem på 2 smorda plåtar. Nagga eller stick kakorna på några ställen med en gaffel. Tag ev ut ett hål i mitten.
- Jäs kakorna övertäckta ca 30 min.
- Grädda kakorna i mitten av ugnen i 225°, 12 -15 min.
- Låt kakorna svalna på galler under bakduk.