Tårtan kan förberedas dagen före och garneras strax före serveringen.
Ingredienser till 1 tårta, 10 bitar
250 g kavring, ca 8 skivor
75 g smör
Fyllning
3 gelatinblad
400 g färskost
300 g lätt crème fraiche
1 liten gul lök
1 msk vitvinsvinäger
½ dl finriven pepparrot
1 krm salt
½ krm finriven svartpeppar
Servering
10 skivor kallrökt lax
20 lättkokta gröna sparrisar
100 g löjrom
1 finhackad rödlök
Garnering
1 citron
smörgåskrasse
dillvippor
Gör så här
- Skär bort kanterna på kavringen. Smält smöret. Mixa bröd och smör i en matberedare (eller mosa ihop det med en gaffel).
- Tryck ut smulorna i en form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Låt botten stå i kylen ca 10 minuter.
- Lägg gelatinet i kallt vatten ca 5 minuter. Rör ihop färskost och crème fraiche.
- Skala och hacka den gula löken. Lägg löken i en skål och häll över vinäger. Rör ner pepparrot, lök och kryddor i färskoströran. Ta upp gelatinet och smält det med lite av färskoströran i en kastrull eller i mikron. Vispa ner gelatinet i resten av färskoströran.
- Häll smeten i formen, jämna till ytan och ställ formen i kylen ca 5-6 timmar.
- Skär upp tårtan i bitar och servera med laxskivor lindade runt två sparrisar. Klicka på löjrom och hackad rödlök på varje tårtbit och garnera med dillvippa, citronklyfta och smörgåskrasse.