Ingredienser till ca 15 stycken
25 g jäst
2 dl kall mjölk
2 dl kallt vatten
2 tsk salt
1 ½ tsk socker
2 ägg
75 g rumsvarmt smör
ca 11 dl vetemjöl
Pensling
1 ägg
vallmofrön
Gör så här
- Smula ner jästen i en degbunke. Häll över mjölken och vattnet och rör om tills jästen är upplöst.
- Tillsätt salt, socker och äggen. Klicka ner det rumsvarma smöret. Tillsätt till sist vetemjöl och arbeta samman till en blank och smidig deg.
- Stjälp upp degen på mjölat bakbord och forma till en längd som skärs upp i ca 15 mindre bitar. Forma till släta bullar.
- Lägg bullarna i en bakpapersklädd liten långpanna som mäter ca 25×40 cm.
- Sätt in långpannan i en stor plastpåse som fylls med luft så att inte plasten kommer åt bullarna och fastnar, eller täck bullarna med en fuktig bakduk. Ställ kylskåpskallt att jäsa under natten.
- Nästa morgon: Sätt ugnen på 250 grader. Ta fram bullarna och ta bort påsen eller bakduken. Låt dem bli tempererade medan ugne stiger i grader.
- Pensla de färdigjästa bullarna med lättuppvispat ägg och strö över vallmofrö.
- Grädda dem i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter.
Serveras ljumma med t.ex. marmelad och ost.
Receptet kommer ifrån tidningen Allers 25/2007