Körsbär är något som alla i familjen tycker mycket om, men som delar av familjen inte kan äta färska pga allergier. Så när jag köpte några kilo förra veckan så omvandlades de flesta till saft, sylt och en mumsig paj.
Pajdeg
5 dl vetemjöl
1/2 dl socker
200 g smör
1/2 dl vatten
Fyllning
1 l urkärnade färska körsbär
1 dl socker
2 msk potatismjöl
Servering
3 dl vispgrädde
3 msk rom
2 msk florsocker
Alternativt. lättvispad grädde och/eller vaniljglass
Lägg körsbär, socker och potatismjöl i en skål och blanda ihop.
Finfördela smöret i mjölet och sockret i matberedare eller med fingertopparna till en smulig massa. Tillsätt vattnet och kör eller arbeta snabbt ihop en deg.
Tryck ca 2/3 av degen i en form med löstagbar kant, 24-26 cm i diameter. Ställ kallt. Kavla mellan plastfolie ut resten av degen till ett lock. Lägg det kallt.
Sätt ugnen på 225°.
Gör hål i pajdegslocket med en kakform. (Jag lade på locket först och tog ut stjärnor efteråt).
Häll fyllningen i pajskalet. Lägg på locket och nyp till vid kanten.
Grädda på nedersta falsen i ugnen 10 min, sänk temperaturen till 175° och grädda ytterligare 40 min. Flytta upp pajen de sista 5 minuterna om den verkar alltför blek.
Servera pajen ljummen med romgrädde, lättvispad grädde eller vaniljglass.
Njuut!
– Annelie –
Ser verkligen himla gott ut, gick förbi en ödetomt häromdagen, där fanns tre körsbärsträd som säkert kommer förbli orörda, kanske skulle gå dit och plocka lite körsbär :-)
Provade idag. Gott och enkelt. Kommer säkert att göra igen, med andra fyllningar. Jag gissar att blåbär blir en hit också! :-)