Ingredienser till 24 stycken
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g Kesella lätt
2 påsar saffran, ca 1 g
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
4 msk rumsvarmt smör
100 g riven mandelmassa
1 ägg
4 msk flagad mandel
Gör så här
- Smula jästen i en degbunke. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme,ca 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig.
- Tillsätt Kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen till den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev. mera mjöl.
- Låt jäsa övertäckt ca 30 min.
- Arbeta degen på mjölat bakbord. Forma den till 24 släta bullar. Lägg dem i smorda muffinsformar.
- Blanda smöret med mandelmassan. Gör ett djupt hål i varje bulle och lägg i fyllningen. Låt jäsa 20-30 min.
- Sätt ugnen på 250°. Pensla med uppvispat ägg och strö över flagad mandel. Grädda i mitten av ugnen 8-10 min.
- Låt kallna på galler.
Receptet kommer från Arlaköket 4/1999 och kommer finnas på vårat fikabord julen 2007.